hondafan
MODELE 1963 - 2020
HiDS
Honda intelligent Driver Support System - Sistemul de sustinere al soferului
 

Acest sistem inteligent de sustinere a soferului, este o tehnologie de siguranta activa dezvoltata de Honda mai intai pe prototipurile ASV si FSR (1993), in productia de serie aparand pentru prima data odata cu lansarea modelului INSPIRE cea de a V- a generatie in cursul anului 2003, cu timpul urmand a fi disponibila pe tot mai multe modele de clasa medie sau mare.
Acest dispozitiv poate controla pozitia masinii pe drum atat din fata cat si din laterale. Actionand ca un "pilot automat", dispozitivul permite rulajul masinii la o viteza prestabilita pana cand se detecteaza existenta unui automobil in fata, lucru posibil gratie unui fascicul infrarosu atintit pe obstacol. Atunci masina printr-o comanda electronica stabileste viteza de drum, prin actionarea obturatorului de admisie sau a franei, pentru mentinerea unei distante sigure.
Cand "obstacolul" elibereaza calea, sistemul aduce masina la viteza de dinainte stabilita. Simultan, acesta urmareste linia alba ce delimiteaza benzile pe autostrada cu ajutorul unei minicamere montate in spatele oglinzii centrale din interior. Imaginile receptionate sunt procesate de o unitate electronica care decide daca masina mentine o pozitie centrala pe banda sa. Daca se vireaza, computerul va corecta lejer directia. Desigur, soferul poate interveni asupra masinii nesocotind actiunea ambelor sisteme, dar un semnal sonor il va avertiza de acest lucru.
Filozofia acestui sistem este reducerea tensiunii soferului la rulajul in trafic, sperandu-se la o reducere a coliziunilor. La intersectii sau la rafale de vant instantanee, masina ramane ferma pe drum, sistemul neavand nevoie de schimbari de infrastructura, ci doar de un marcaj foarte bun al drumului. Daca marcajul drumului dispare sistemul se dezactiveaza, avertizand sonor soferul ca, nu mai este asistat.

Sursa: Florin Oprea - Autoshow Iunie 2003

Galerie foto:

 

HONDAFAN 2004-2020