HONDA FCX |
In anul 1989, guvernul japonez a inceput sa ia in considerare standardele de eficienta ale noilor combustibili, in scopul ameliorarii cu circa 23% a coeficientului utilizarii combustibilului autovehiculelor pana in anul 2010.
Producatorii de autovehicule se afla inca intr-o etapa de tatonare in materie de protectie a mediului: se testeaza tot felul de tehnologii, mergand de la injectia directa a benzinei (Gasoline Direct Injection - GDI) si autovehicule cu sistem exclusiv electric, pana la transmisii variabile continue (Continuously Variable Transmission - CVT). S-ar parea ca, vehiculele cu celula electrica de combustibil (Fuel Cell Electric Vehicles - FCEV) ar fi o solutie de viitor, dar in momentul de fata este foarte greu de anticipat cand va putea incepe comercializarea acestei tehnologii si cand va deveni profitabila. Este si mai dificil de anticipat unde va conduce competitia in domeniul tehnologiei de realizare a unor automobile ecologice. Chiar daca actualele modele de automobile ecologice au la baza tehnologia FCEV, expertii estimeaza ca va fi nevoie de un interval de timp destul de mare pana cand acestea vor deveni populare. Pe de alta parte, este greu de imaginat ca, automobilele functionand pe baza pe benzina vor disparea in viitorul apropiat. Sarcina imediata a producatorilor este insa aceea de a imbunatatii motoarele pe baza de benzina si de a diminua, pe cat posibil, influenta nociva a acestora asupra mediului.
Firma japoneza care a preluat conducerea in privinta realizarii de vehicule cu emisii scazute (Low Emission Vehicles - LEV) este Honda.
Vehiculele cu emisie scazuta utilizeaza un motor care incorporeaza un computer. Prin utilizarea unui sistem in trei etape de rarefiere a amestecului aer/combustibil cand motorul este rece, controlul precis al amestecului aer/combustibil prin intermediul computerului si purificarea gazului de emisie, nivelul oxidului de carbon, al hidrocarburilor si noxelor continute de emisiile obisnuite, este considerabil diminuat.
Vehiculele care functioneaza pe baza de etanol, spre deosebire de cele care folosesc combustibil fosil, elimina in mare parte riscurile epuizarii resurselor. Un alt avantaj major al acestui tip de combustibil este acela ca, vehiculele conventionale pot fi adaptate cu mare usurinta pentru utilizarea etanolului, necesitand doar unele ajustari minore.
Automobilele electrice realizeaza o reducere de circa 90% a emisiilor de noxe, comparativ cu vehiculele cu motor diesel, in timp ce emisiile de bioxid de carbon sunt reduse aproape la jumatate. Firma Honda a realizat un vehicul electric spre sfarsitul secolului trecut. Totusi, aceste vehicule care functioneaza integral pe baza electrica sunt de trei pana la zece ori mai costisitoare decat cele conventionale. Alte probleme ramase inca de rezolvat sunt cele legate de autonomia redusa de deplasare intre doua incarcari si performantele slabe in materie de acceleratie.
"Sistemul hibrid" este un termen general pentru un sistem care combina si utilizeaza doua tipuri de surse de energie. In general, sistemele hibride sunt clasificate in cele in serie si in paralel. Sistemele hibride in serie utilizeaza electromotorul doar pentru a pune in miscare un generator electric, energia astfel obtinuta fiind folosita pentru a pune in miscare motorul care, la randul sau actioneaza rotile. Sistemul este considerat a fi un hibrid "in serie" pentru ca, energia trece printr-o serie de legaturi succesive.
Dupa cum sesizeaza expertii firmei Honda, indiferent daca este vorba de motoarele cu combustie interna sau de cele hibride, emisiile de bioxid de carbon nu pot fi, practic, eliminate pana la zero. De aceea, ca si pentru a proteja resursele existente este necesara gasirea de noi solutii. Este si motivul pentru care expertii firmei nipone cred ca, sistemul FCEV va fi sistemul secolului XXI.
Exista doua tipuri de FCEV. Primul este sistemul pe baza de stocare de hidrogen, caz in care un rezervor de stocare a hidrogenului este instalat in vehicul pentru a asigura furnizarea directa a acestuia. Al doilea tip este cel bazat pe modificarea metanolului. In acest caz, in vehicul este instalat un rezervor de metanol lichid, care este apoi modificat in hidrogen la bordul vehiculului. Desi sistemul de stocare a hidrogenului este atractiv, deoarece nu genereaza emisii de bioxid de carbon, el prezinta totusi dezavantajul existentei unui spatiu pentru instalarea unui rezervor suficient de mare, precum si a unei retele de statii de alimentare. Desi sistemul bazat pe modificarea metanolului genereaza unele emisii de bioxid de carbon pe parcursul transformarii metanolului in hidrogen, aceasta varianta nu necesita existenta unor rezervoare prea mari. In plus, daca metanolul va putea fi procurat de la statiile service ca si benzina, nu va mai fi nevoie de o retea independenta pentru alimentare. Protejarea mediului inconjurator a devenit deja o problema globala prioritara. De aceea, gasirea de solutii in domeniu nu poate fi o preocupare doar a producatorilor de autovehicule, ci si a celorlalte industrii. Doar in acest fel va putea prinde contur real automobilul secolului urmator. Nici unul dintre producatorii de autovehicule nu se poate pronunta in prezent asupra alternativei optime a automobilelor viitorului. Un singur lucru este cert: acela ca, aceste automobile vor trebui sa fie ecologice. (Osamu Katayama,"Building the Cars of the Future" - Automakers' Drive for the Green-, in LOOK JAPAN, volumul 44, numarul 516, martie 1999).
Numele modelului este acronimul pentru "Fuel Cell eXperimental Vehicle", literalmente "Vehicul Experimental pe Pila de Combustie", sugerand astfel statutul sau si tipul de propulsie.
|
MODELE 1963 - 2023