Taxa oxigen in Bucuresti
Collapse
X
-
Originally posted by Xander View Post
Asta e marele plus al electricelor, scot poluarea din oras.
In plus, diversele studii vis-a-vis de cat de nasoale sunt pe termen lung masinile electrice (baterii, poluarea survenita din producerea de energie etc) sunt servite in special de Germania, a carei industrie producatoare de masini e in pom in fata acestui fenomen. In primul rand pentru ca sunt un pic in urma Japoniei si SUA ca si tehnologie hybrid/ electrica si in al doilea rand pentru ca e o industrie super importanta la nivelul tarii, cu sute de mii de angajati (din fabricile de masini, pana in retelele de distributie, fabrici de piese, service-uri etc), industrie ce va fi diminuata groaznic de mult pentru ca masinile electrice sunt infinit mai simple... Evident lor nu le convine asta, de altfel in ciuda tuturor protestelor si declaratiilor, ei inca produc diesel la greu, deci sunt cei mai interesati sa pastreze tehnologia cu care au castigat piata.
Da, evident ca o gramada de lume va ramane fara loc de munca. Deja se fac disponibilizari si la Continental, in Romania, pe anumite departamente mecanice, pentru ca pur si simplu nu mai au clienti. Dar la nivel inalt, cei care au luat deciziile astea erau prrfect constienti. Oricum, in ziua de azi nici o companie nu mai ia o decizie care sa favorizeze omul de rand. Si nici decizia electrificarii nu a avut in centrul atentiei omul de rand si nici poluarea din orase.
Comment
-
Da, industria auto in Germania este motorul economiei, sunt implicate groaznic de multe firme adiacente, pe langa producatori, iar faptul ca masinile electrice sunt mai simple si fiabile ca si constructie posibil sa fie un inconvenient, insa eu cred ca vor aparea probleme noi si tot va trebui sa mergi des la service
Cine isi va permite o Tesla, va beneficia si de o fiabilitate marita, insa cine poate doar un vw electric, sa nu se astepte la minuni. Momentan au loc schimbari in toate fabricile si in firmele adiacente. Bosch de ex. fiind un mare producator de componente auto, in special pentru nemtesti (dar nu numai, am vazut si Honde la ei in curte), trebuie sa schimbe politici, sa construiasca linii de productie noi, sa faca in acelasi timp dezvoltare + productie + testare, si toate acestea trebuie sa se intample foarte rapid. Producatorii probabil vin de azi pe maine cu cerinte noi, se va face si rabat la calitate, produse netestate asa cum isi doreste un cumparator care da +30k euro pe o masinuta. Schimbarile au inceput de cativa ani, insa sunt in plin decurs.
Pe de alta parte, mie imi convine ca poluarea sa se mute din orase, de ce sa respir particule cangerigene. Iar tendintele este de a produce energie verde, exista procente stabilite pentru urmatoarele decade. Dupa ce vor disparea masinile cu motoare clasice din centrele oraselor, poate va putea fii pus la punct un sistem de trafic in comun mult mai eficient, verde, nu doar underground.
Referitor la Romania si la capacitatea hidroelectrica imensa nefolosita, acolo cred ca dam in alte probleme, gen distrugerea habitatului si a diverselor ecosisteme. Alta problema sensibila. Se pot construi si hidrocentrale, menajand cat mai mult mediul inconjurator si asigurand in continuare continuitatea faunei si florei din zona, insa pentru asta e nevoie de masuri extra care costa bani.
Ce face omul pe pamant pentru profituri uriase ale unor concerne sau fie doar pentru avansul tehnologic. este destul de trist.
Sa presupunem prin absurd ca nu mai exista masini diesel/benzina, ci doar electrice. Producerea bateriilor, a cantitatii de energie electrica necesara si a infrastructurii vor avea un impact imens asupra mediului inconjurator. Chiar daca la nivel global vom avea un grad de poluare mai mic, cu siguranta vor disparea specii de vietuitoare, poate unele importante in lanturile trofice ale diferitelor ecosisteme. Va fi nevoie de suprafete imense de eoliene, panouri solare, hidrocentrale, etc.
Comment
-
Nu am exagerat cu nimic, cred ca ai citit un pic pe diagonala. VW dupa scandalul dieselgate a facut ce? Honda deja renunta la diesel complet, Volvo la fel, Toyota oricum nu prea avea etc. Nemtii inca trag tare pe diesel, scot motoare noi si il vand ca fiind curat ca lacrima, as usual. Faptul ca VW a aratat la IAA cateva modele electrice sustine teoria mea, sunt la inceput, ganditi-va ce nasoale erau primele hybride sau electrice japoneze sau americane si cum sunt acum Lexus-urile hybride sau Tesla... Evident ca vor si ei sa stea la masa asta, dar nu e in interesul lor toata miscarea. Ca se vor mai strica si masinile electrice sunt de acord, dar sunt cam de 3 ori mai simple ca si constructie si numar de componente vs o masina cu motor conventional.
Romania nu are nevoie sa construiasca hidrocentrale in acest moment, deoarece are o gramada deja facute de Ceausescu, care sunt exploatate cateva ore pe zi (da, atat si nimic mai mult), in parte pentru ca nu e nevoie de atata energie in sistemul de transport si consum (ca nu avem industrie, logic) si a doua oara fiindca suntem obligati sa luam intai tot ce e "verde" de la eolienele baietilor destepti, desi hidroenergia e si ea cat se poate de verde. SIgur ca acele hidrocentrale sunt vechi si trebuie mentenanta serioasa, dar exista, nu mai distrugem niciun habitat. Si nu ma refer doar la Portile de Fier, Vidraru, exista hidrocentrale importante cu 1-2-3 axuri pe cam orice rau important din Romania, credeti-ma.
LE: La un capitol insa este FOARTE nepregatita Romania, care utilizeaza si acum infrastructura ceausista, si anume transport si distributie energie electrica. Reteaua in forma actuala prevedea popularea oraselor mici, comunelor, fabrici peste tot etc. Acum toata populatia se concentreaza in orasele mari, Bucurestiul este oricum la limita dpdv electric, doar zona de nord si centru sunt mai OK, in rest praf. Daca maine sucim pe masini electrice, va fi jale din acest motiv, nu ca vom produce energie din combustibil fosil...'02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG
Comment
-
Studiile despre poluare ale nemtilor miros a lobby german.
Asta nu inseamna ca nu au informatii care merita studiate si retinute.
Ei au fost pana recent in urma cu electrificarea comparat cu japonezii - acum pompeaza masiv efort sa se aduca la zi.
Si pentru ca sunt unul din cele mai mari grupuri auto din lume le iese, evident - a se vedea Taycan.
Sigur, electrificarea asta va trebui facuta oarecum cu cap (clar deci ca nu va fi in RO- dar in esenta, ca pentru orice proces uman, este nevoie si de "stick" si de "carrot".
O taxa gen Oxigen e "batul". Acum ar trebui sa apara si "morcovul" - subventii pentru taximetristi de exemplu, mai multe locatii de incarcare, modernizarea retelelor in cartierele rezidentiale de case, solutii pentru cartierele de blocuri, o relglementare mai clara a drepturilor de parcare in zonele rezidentiale... etc.
Si evident tehnologia mai are nevoie de 1-2 ani ca sa faca posibila utilizarea electricelor in orice context uman. De ex o deplasare intre 2 orase pe o distanta mai mare de 350 de km.
Oricum am lua-o insa oamenii nu migreaza de bunavoie spre o alta stare de fapt, pentru ca sistemele sociale au de principiu inertie mare. Deci ceva trebuia facut si la capatul dinspre coercitie - si oxigena, oricat de prost gandita, e un inceput."Ethics. That's always so inconvenient."
Cal Lightman
Comment
-
Originally posted by Xander View PostNu am exagerat cu nimic, cred ca ai citit un pic pe diagonala. VW dupa scandalul dieselgate a facut ce? Honda deja renunta la diesel complet, Volvo la fel, Toyota oricum nu prea avea etc. Nemtii inca trag tare pe diesel, scot motoare noi si il vand ca fiind curat ca lacrima, as usual. Faptul ca VW a aratat la IAA cateva modele electrice sustine teoria mea, sunt la inceput, ganditi-va ce nasoale erau primele hybride sau electrice japoneze sau americane si cum sunt acum Lexus-urile hybride sau Tesla... Evident ca vor si ei sa stea la masa asta, dar nu e in interesul lor toata miscarea. Ca se vor mai strica si masinile electrice sunt de acord, dar sunt cam de 3 ori mai simple ca si constructie si numar de componente vs o masina cu motor conventional.
Romania nu are nevoie sa construiasca hidrocentrale in acest moment, deoarece are o gramada deja facute de Ceausescu, care sunt exploatate cateva ore pe zi (da, atat si nimic mai mult), in parte pentru ca nu e nevoie de atata energie in sistemul de transport si consum (ca nu avem industrie, logic) si a doua oara fiindca suntem obligati sa luam intai tot ce e "verde" de la eolienele baietilor destepti, desi hidroenergia e si ea cat se poate de verde. SIgur ca acele hidrocentrale sunt vechi si trebuie mentenanta serioasa, dar exista, nu mai distrugem niciun habitat. Si nu ma refer doar la Portile de Fier, Vidraru, exista hidrocentrale importante cu 1-2-3 axuri pe cam orice rau important din Romania, credeti-ma.
LE: La un capitol insa este FOARTE nepregatita Romania, care utilizeaza si acum infrastructura ceausista, si anume transport si distributie energie electrica. Reteaua in forma actuala prevedea popularea oraselor mici, comunelor, fabrici peste tot etc. Acum toata populatia se concentreaza in orasele mari, Bucurestiul este oricum la limita dpdv electric, doar zona de nord si centru sunt mai OK, in rest praf. Daca maine sucim pe masini electrice, va fi jale din acest motiv, nu ca vom produce energie din combustibil fosil...
Hidroelectrica are centrale, dar sunt depasite moral. Barajele sunt colmatate, nu s-au mai facut spalari…...de …...vai de mama lor.
Si mai mult, partea de energie pare stabila, dar nu este. Orice masina care se alimenteaza electric, produce dezechilibre. Inca nu le vedeti pentru ca le aveti in facturi bagate la total.
E mult mai complicat decat se vede.
Comment
-
Uzate moral sunt, dar sunt capabile sa produca energie de vreo 5-10 ori peste nivelul actual. Nu exista limitari tehnice atat de exagerate precum spui, sunt rezolvabile usor daca se doreste asta. Hidroelectrica ramane o super putere a Romaniei in viitorul full-electric.'02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG
Comment
-
Originally posted by Xander View PostNu am exagerat cu nimic, cred ca ai citit un pic pe diagonala. VW dupa scandalul dieselgate a facut ce?
ID.3 se va vinde foarte bine, iar VW chiar va fi unul dintre jucatorii importanti in urmatorii ani. Nu sunt deloc in pom - fac o caruta de bani in continuare din businessul existent si investesc astfel incat, atunci cand intra in BEV business, sa o faca in conditii optime dpdv financiar.
Si mai mult, partea de energie pare stabila, dar nu este. Orice masina care se alimenteaza electric, produce dezechilibre. Inca nu le vedeti pentru ca le aveti in facturi bagate la total.. In Romania sunt vreo trei mii de megawatt diferenta intre varful de peste zi si minimul din noapte. Daca peste noapte am transforma 1 milion de masini in EVs si le-am pune la incarcat peste noapte si ar trage o medie de 1kW fiecare (deci, undeva la 10kWh, sa zicem 9kWh in baterie, deci vreo 40-50km range), ar insemna cam 1/3 din diferenta intre zi si noapte. Daca e sa contribuie cu ceva EV-urile, in general, contribuie la echilibrarea retelei (fast chargerele sunt rar folosite, raportat la numarul de km facuti de o masina in general).
O taxa gen Oxigen e "batul". Acum ar trebui sa apara si "morcovul" - subventii pentru taximetristi de exemplu, mai multe locatii de incarcare, modernizarea retelelor in cartierele rezidentiale de case, solutii pentru cartierele de blocuri, o relglementare mai clara a drepturilor de parcare in zonele rezidentiale... etc.
In plus, cu un abonament cu tarif diferentiat noapte / zi (care, apropo, e generat de aceeasi problema a lipsei cererii pe timp de noapte), platesti aproape nimic (era 0.2RON/kWh ultima data cand am verificat, daca tin minte bine). In momentul asta, Romania e o tara foarte buna pentru EVs - doar s-avem ce cumpara.
Apropo - e interesant de urmarit graficul productiei la http://www.transelectrica.ro/widget/...NGraficportlet. Si da, proportia energiei din surse nepoluante e foarte mare la noi - stam extrem de bine raportat la...lume, in general. Cu mici exceptii (gen Islanda / Franta), suntem in lumea buna, din punctul asta de vedere.
Comment
-
Acei 10 000 de Euro subventie vin cumva din buzunarul lu' Madam Tralalainen aia cu Dealu' Verde? Care deal e el negru rau de tot. Ia uitati-va voi fain frumos dupa tarile europene cu cele mai mari importuri de carbuni si-o sa dati peste, tadaaaam, Cipru si Malta, tari renumite si pentru temperaturi arctice si pentru uriase productii de energie electrica. Cum sa nu.
Ia ghiciti voi unde se descarca de fapt carbunele ala ca la cel descarcat in Olanda (al treilea mare importator european) e mult mai simplu. Daca ma uit si pe mix-ul energetic al Germaniei dau de pura ipocrizie eco-pupu subventionata pina-n plasele cumva din buzunarele lu' Madam Merkel, ale Macroului de stinga sau din ale mele? Aud?
Pai, fetelor si macrou mic, ia opriti voi Europa asta ca io vreau sa cobor, n-am chef sa ajung exponat in Muzeul European al Chinei din Bruxelles."In theory, there is no difference between theory and practice. In practice, there is."
- 1 like
Comment
-
Originally posted by Xander View PostUzate moral sunt, dar sunt capabile sa produca energie de vreo 5-10 ori peste nivelul actual. Nu exista limitari tehnice atat de exagerate precum spui, sunt rezolvabile usor daca se doreste asta. Hidroelectrica ramane o super putere a Romaniei in viitorul full-electric.
Mai mult, la Hidroelectrica este problema de ansamblu : produci energie si o vinzi la pret ok, sau stai in echilibrare ( ea este singura care poate face echilibrare imediata) unde pretul este wow. Hidroelectrica mai depinde si de apa, ca daca este un an secetos, nu si permite sa goleasca barajele. Exista o limita de golire a acestora.
Piata de energie nu este chiar atat de simpla.
https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=404.300
Comment
-
Pana la energie electrica sa incarcarci niste baterii trebuie sa ai niste baterii. In momentul de fata cam tot ce e pe piata e obsolete pana si ce-i pe Tesla. Singurul lor avantaj e ca au cea mai avansata metoda de echilibrare la incarcare, in rest tot li-ion 2170 folosec. Mai nimeni nu vrea sa investeasca in bateriile astea in condiitile in care pot iesi pe piata altele mult superioare in urmatorii ani. Asa ca e oarecum un impas aici, productia bateriilor nu asigura necesarul pentru electrice, dar nici nu prea se incumeta careva sa investeasca masiv din cauza tehnologiei vechi.drept urmare electricele or sa mai aiba de asteptat ceva timp. Masinile pe hidrogen sau alte vrajeli sunt mai ineficiente si nu prea au sens. Asa ca o sa vedem.
LE: apropo am gasit astaLast edited by unixro; 09-01-20, 18:15.
Comment
-
Nu prea citesc Republica, genul de comentariu crucisatoresc cetepeic (sau cel fad feminst impresionist cu volanase si ciucuri) nu ma intereseaza insa am intrat acum. Uite ceva interesant la tema: https://republica.ro/ceva-e-putred-i...curesti-la-fel
E o intrebare asta, de unde vine poluarea Bucurestiului si pe ce cere de fapt bani aschimodia aia tv? Nu cumva veti plati de pe urma Radet si Elcen si "vina" masinilor, dac-o fi existind, e mult mai mica insa taxabila spre deosebire de a celorlalte doua?Last edited by Io si Ea; 10-01-20, 00:33."In theory, there is no difference between theory and practice. In practice, there is."
Comment
-
-
Da si nu. Ar fi util de comparat cu senzorii din tarile civilizate, cu clima similara cu a noastra. Ei cu ce se incalzesc, nu tot cu centrale de bloc sau de aprtament? Traficul lor cum e? Apoi, senzorii astia au vreo relevanta unde sunt pusi, la ce inaltime, cat de distribuiti sunt, etc?"Liniutele sunt pentru masini rapide, curbele sunt pentru soferi rapizi" - un film
'08 Civic Sedan ES 1.8 M/T Neutron Blue
Comment
-
Stuttgart-ul e un oras mic in comparatie cu Bucuresti, insa totusi, ca idee:
-are 4 statii de masurare a calitatii aerului: https://www.lubw.baden-wuerttemberg....onswerte#karte
-arata cam asa: https://www.stadtklima-stuttgart.de/...neninstuttgart
LE: normal ca are importanta locatia, inaltimea, etc., insa asta e stabilit probabil prin legi (presupun si eu) + de catre producatorul aparaturii respective. Nu cred ca e montat de nea dorel, asa dupa ureche.
LLE: a, scuze, acuma vad ca erai interesat de o comparatie cu o tara civilizataLast edited by scarr; 10-01-20, 11:52.
Comment
Comment