JAZZ2016: '16 Honda Jazz, 1.3 i-VTEC CVT, Elegance, ADAS/NAVI, Metalic Tinted Silver

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • JAZZ2016: '16 Honda Jazz, 1.3 i-VTEC CVT, Elegance, ADAS/NAVI, Metalic Tinted Silver

    Salutare,

    Cum am ajuns proprietar de Jazz... Vroiam o mașină în care să nu fiu nevoit să bag încă o dată sau de două ori valoarea ei încă din primul an, și care să îndeplinească niște condiții minimale de confort modern - cutie automată/robotizată, A/C, consolă minimalistă, scaune încălzite, 4 uși, loc la picioare în spate, buzunare la scaune, sisteme de siguranță, cameră de marșarier și senzori de parcare, un aspect mai deosebit (nu mașină de cocalar și nici de agent de vânzări)... Mărunțișuri care îmbunătățesc calitatea vieții. Nu sunt fanul mașinilor germane indiferent de folclor, și nici al reparatului Daciei în faţa blocului din prea mult timp liber și nostalgie.

    Bugetul a fost de maxim 17k euro, și am optat să caut ceva nou și cât mai practic, clasă mică, uz familial și deplasări la clienți. Nu de liniuțe, nu de hămălit, și în nici un caz de "I have issues with my d!ck".

    Primul hop a fost cutia automată, care a redus drastic variantele disponibile. La mașinile noi cel mai mic preț pentru automată îl are Dacia - până pe undeva pe la 13,5k. Știu, mulţi spun că nu e automată, e robotizată, dar tehnic vorbind tot automatizare este. Faptul că dă din picioare pentru tine o face automată, indiferent de principiul de funcționare. După Dacia (care în perioada în care căutam avea vânzările blocate în toată rețeaua pe motiv de Salonul Auto de la Paris, și care nu au mai dat nici un semn de viaţă pe urmă), avem un decalaj de câteva mii de euro până la următorul candidat, Fiat Tipo, pe la 15,5-16k și Suzuki Vitara - 16,5k. Apoi urmează Renault și Ford în gama 17-20k, dar la fel ca la Suzuki cu echipări basic. În rest marea majoritate a modelelor nu au cutie automată nici măcar ca opțională. Astea sunt printre puținele modele la care am primit ofertă sau am găsit singur listele de prețuri, restul vânzătorilor nebăgându-mă în seamă.

    Balanța alegerii a înclinat și mai puternic la SAB, când am constatat că nu intru în majoritatea mașinilor de acolo. O să râdeți, dar cu scaunul și volanul reglate la maxim dădeam cu genunchii în volan, în manete, în coloana volanului, sau trebuia să mă urc pe pedale sau sub ele când mă cocoţam în mașină. Vitara, ce dezamăgire! Tipo, Kia Cee'd PE, la limită. Cactus, o glumă proastă, stăteam efectiv cu genunchii în sus pe volan, spre surprinderea ălora de la stand. Etc.

    Și am ajuns la Honda. CR-V și HR-V, la limită (m-am urcat de curiozitate, oricum depășeau bugetul, dar nu te-ai aștepta de la un SUV mare să fie mic). Civic, la limită. Civic Tourer - mai înghesuit decât Civic-ul obișnuit! Jazz...

    Ei bine, Jazzul e un paradox precum TARDIS-ul din Doctor Who: e mai mare pe dinăuntru decât e pe dinafară. Spațiu la picioare în față, berechet. Și cu scaunele împinse la maxim în spate pasagerii aveau loc la picioare. Am rămas uimit de cât de spaţios și confortabil este. Nu vă reţin cu detalii privind dotările, o să atașez mai târziu fișa acestuia.

    Prețul final, cu reducerea de vreo 5k pe perioada SAB, a fost de vreo 16,4k (vopseaua cadou de fapt nu era cadou). Mașina stătea de ceva vreme pe la dealer și avea aproape 300km. La aceștia am mai adăugat eu peste 1.300km în București într-o lună.

    Consumul cu care am luat-o era de 10,2 și nu l-am resetat. După 2 săptămâni media scăzuse la 9 pe centura liberă, apoi a urcat spre 9,3-9,4 în trafic intens. Momentan nu am nici o idee cum aș putea să-l mai scad.

    Numărul de înmatriculare e încă de importator, și am impresia că am mai văzut undeva combinația asta, într-o poză cu un Jazz mai vechi sau într-un review de Youtube.

    Culoarea este înscrisă în carte ca fiind gri, dar oficial se numește Metalic Tinted Silver, și e un argintiu cu nuanțe verzulii, destul de interesant. Ţinând cont că Jazz-ul nu e un model prea popular (în aproape 2 luni de când am pus ochii pe mașina asta am văzut în trafic în singur Jazz model mai vechi, spre deosebire de Civic-uri, care văd zilnic câteva), că în varianta Elegance s-au adus extrem de puține, tind să cred că combinația asta model-variantă-culoare e cam unicat în București-Ilfov.

    Aspectul exterior este de mini-MPV, cum ziceau niște britanici. E o combinație de mașină agresivă (ca aspect) și una de familie, e o mașină care te-ai aștepta să fie mai mare și pe dinafară pe cat e pe dinăuntru. Până acum mi-am primit multe laude pentru cum arată.

    Interiorul este destul de spartan, dar orientat către funcționalitate. Spațiile de depozitare sunt puține și mici. Cup-holder-ul reglabil de la șofer e absolut genial, la fel și Magic Seats și zona cargo creată de ele. Dacă bancheta spate se rabatează spre înainte, podeaua portbagajului devine aproape plată. Am folosit bancheta lăsată când am avut de cărat niște cutii și ridicată la verticală când am cărat anvelopele de iarnă.

    Anvelopele cu care a venit, de vară, sunt Bridgestone Turanza, gamă premium japoneză din câte am citit într-o clasificare. Japoneză e și mașina, spre surprinderea unui amic care avea impresia că e fabricată în Mexic sau altă ţară cu mâna de lucru ieftină.

    Sistemul infotainment e cu Android 4.0.4, și nu am reușit să instalez pe ea nimic, în ciuda tutorialele de la topicul dedicat de pe Hondafan. Probabil are o măsură de securitate mai nouă.

    Navigația e Garmin. Își face treaba de rutare în 95% din cazuri (mă mai pune să o iau prin scările de bloc sau pe aleile pietonale marcate ca fiind străzi pentru trafic auto), dar nu are live traffic, nici nu recalculează ETA pe baza analizei timpului petrecut în trafic. Dacă miști harta nu știe să se repoziţioneze singur, iar volumul nu am găsit de unde să-l dau mai încet, având prioritate peste apelurile telefonice.

    Volanul multifuncțional nu are nici un buton de mut la telecomanda telefonului. Pe consola centrală există priză de 12V, una HDMI (inutilă câtă vreme nu poți instala aplicații), un port USB. În cotieră mai e o priza de 12V @ 180W și un port USB. Ambele porturi pot încărca telefoane fără un încărcător extern.

    Am avut un singur eveniment de când o am: la o trecere de pietoni un nene cu papuc nu s-a uitat și a intrat în mine. La casco tipul de la inspecţia de daună a încercat să îmi recomande să nu fac reparația la un service autorizat, și că e nevoie de o chituire și revopsire. Desigur că am dus mașina la reprezentanță, unde i-au descoperit mai multe daune ascunse și au solicitat înlocuirea barei, elementelor de prindere, și încă ceva.

    Mă opresc aici, nu înainte de a cere ajutorul comunității. Venind de pe mașini cu transmisie manuală întâmpin dificultăți în a înțelege cum se accelerează CVT. Eu o ţin doar pe Drive în utilizarea zilnică. Uneori ţâșnește de te înfige în scaun, alteori vezi cum se duce axul vitezometrului la 60-70-80, și parcă nici nu te miști de pe loc. Orice sfat e binevenit.

  • #2
    Și specificațiile...

    Comment


    • #3
      Salut si bine ai venit in randul posesorilor de Jazz!

      Masina ta fiind noua, cred ca dupa primul schimb de ulei la motor va scadea consumul de carburant simtitor.
      In haos-ul din Bucuresti, nu prea ai cum sa te apropii macar de consumul urban dat de producator, deoarece vorbim de un oras atipic, cu semafoare prost sincronizate, treceri multe de pietoni + pietoni care trec dezordonat pe ele, soferi care n-au nici o treaba cu soferia, insa se incapataneaza sa incurce zilnic traficul celor care se integreaza bine in circulatie.
      Si eu, ca si tine, am masina doar de o saptamana si inca nu m-am acomodat bine cu ea. Am observat insa ca modul Drive nu e prea potrivit pentru Bucuresti, decat daca circuli la ore cand traficul nu e asa aglomerat (noaptea, in weekend, etc.). Modul Second (S) este mai potrivit si ajuta masina sa tasneasca mai sprinten, fara sa apesi pedala pana la podea, deoarece pare ca schimba mai sus asa-zisele trepte de viteza. Eu plec de la semafor in S si daca soseaua e relativ libera in fata, o mut in Drive dupa ce ajung la circa 40 km/h si inca se poate rula distanta buna fara sa franez.
      O alta recomandare pentru o economie mica de carburant si o relaxare a piciorului, este sa o muti in N (Neutral) atunci cand ai de asteptat mult la semafor in coada. Daca timpul de asteptare pare sa fie scurt, atunci nu merita s-o mai scoti din Drive sau Second si stai cu piciorul pe frana.
      Ca si colegul Doc, nici eu nu-mi gasesc o pozitie odihnitoare pentru piciorul stang si practic obosesc mai mult decat cu o cutie manuala. Rest-foot nu e un capitol forte al Jazz-ului, sau cel putin nu al Jazz-ului din generatia 2002-2008. Poate la tine e mai ok.
      Jazz chiar nu e o masina sportiva si asta o resimt si eu din plin. Are un lag enorm intre acceleratie puternica si raspunsul efectiv al masinii. Posibil ca in cazul Jazz-ului nou, cuplul ceva mai mare si caii mai multi sa se simta altfel, dar la mine , cei 83 CP se fac simtiti cat de cat ok doar in modul manual (daca schimb eu vitezele din padele). Daca rulez in mod automat in Drive sau Second, chiar daca apas la podea acceleratia cand am nevoie de o depasire rapida, motorul se tureaza practic in gol timp de vreo 2 secunde si abia apoi intra intr-o turatie potrivita pentru depasire.
      Eu chiar nu recomand depasirile riscante cu Jazz-ul. Doar depasiri in care vii deja lansat, sau depasiri cand pregatesti din timp masina si o aduci in turatia potrivita.

      Sa auzim de bine si te asteptam si cu poze + alte experiente cu Jazz-ul!
      Era asa de frig afara, incat atunci cand am vrut sa-l scuip pe unul, i-am infipt un țurțure in gat!

      Comment


      • #4
        Sa ai noroc de el! Avis rara Jazz-ul asta. Nu cred ca am vazut mai mult de 2 pana acum in trafic in Bucuresti si unul in Ploiesti.
        In schimb vad generatia precedenta destul de des, din care am avut si eu, cam 1-2 pe zi si put in mai rar generatia si mai veche.

        Rest-foot-ul la Jazz-ul 2009-2014 e OK. La al meu nu am avut probleme. Si din ce tin minte din cat m-am urcat in showroom nici la Jazz-ul 2015 nu are problema asta.

        Cu Navi Android 4.0.4 sunt sigur ca ii vei da de cap cu ajutorul colegilor. Sigur e un pas care l-ai sarit (gen un factory reset inainte de te apuca de treaba)
        '08 Civic 5D 1,8 Sport Champagne Silver: Vicky

        sigpic

        Comment


        • #5
          La Jazz 2016 suportul de picior e chiar foarte ok. E drept însă că pentru unii stângul e piciorul neliniștit și caută ambreiajul cu el...

          Tot pe stânga cotiera de pe ușă e chiar ok pentru poziția mea, îmi pot odihni mâna stângă pe ea și pe picior. Cotiera de pe mijloc însă e cu totul altă poveste, prea jos și prea în spate pentru a fi utilă conducătorului vehiculului. Partea bună e că poți ţine în ea actele mașinii, o agendă, un telefon ascuns la încărcat...

          În portbagaj sunt două spații pe laterale, improprii însă pentru depozitare. Am lăsat stingătorul acolo, dar pentru că nu are ce să-l ţină pe loc se plimbă prin portbagaj. Ar fi fost utile din fabrică niște plase de reținere a chestiilor depozitate acolo, niște buzunare.

          Sub bancheta spate am încercat să las prima dată lopata de zăpadă. După ce mi-a troncănit în cap lovindu-se de suportul metalic al banchetei am exilat-o în portbagaj. Poți depozita ceva sub banchetă doar dacă e stabil în timpul mersului.

          Jazz-uri am întâlnit extrem de rar, practic azi am văzut în trafic al doilea în două luni, exceptându-le pe cele de la dealer. Cred că era generația precedentă. M-am simțit ca unu care umblă prin deșert și dă de oameni. Tanti de la volan însă a fost impasibilă.

          La Android nu-i dădeam factory reset. Mai e de tweakuit la el.

          Comment

          Working...
          X