PSC: '19 Honda Civic X 5D, 1.5 T Sport Plus 6M/T, Polished Metal Metallic

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • PSC: '19 Honda Civic X 5D, 1.5 T Sport Plus 6M/T, Polished Metal Metallic

    Reiau aici prima mea postare de pe un alt forum, fiindcă trebuie să încep cumva şi altfel n-am cum.
    • Data intrării în posesie: 15.10.2019. Să fie cu noroc.
    • Rulaj în momentul primei porniri a motorului: 11 km.
    • Carburant livrat: 4 l.
    • Culoare: Polished Metal Metallic, adică un gri şobolan mult mai frumos decât ce era pe Daciile anilor 90, asemănător cu ceea ce este pe Toyota CH-R Hybrid.
    • Anvelope: Michelin 235/45 R17 94 W.
    • Americanii o numesc fie "sunroof", fie "moonroof". Noi o numim "trapă" şi aşa-i spun şi eu. Nu este necesară, dar adaugă un aer aparte maşinii.
    • Ţinută de drum: IMPECABILĂ. Peste Mazda 3 cu mult. Cu foarte mult.
    • Greieraşi în momentul achiziţiei: 0. Greieraşi după ce am luat un şănţuleţ cu roata dreapta spate: 0.
    • Suspensia independentă spate absoarbe gropile excelent.
    • Grad de satisfacţie: 100%.
    Maşina a fost achiziţionată cu condiţia punerii pielii în saramură, timp de 5 ani, conform contractului de creditare încheiat cu banca cu care colaborează Asko Chiajna.
    Pe această cale le mulţumesc tuturor celor de la Asko (Chiajna şi Giuleşti) pentru amabilitate, pentru răbdarea de care au dat dovadă, pentru faptul că au acceptat drive test/test drive de două ori fix cu aceeaşi maşină, pentru faptul că din partea lor n-au existat costuri ascunse, dar mai ales pentru că, deşi sediul Asko Chiajna era în renovare în ziua livrării, au organizat livrarea aşa cum am stabilit. Sau, cum au spus ei: "fiindcă primim Civic-ul cu facelift, facem un facelift şi sediului nostru."

    Evenimente importante care s-au întâmplat în ziua livrării: numirea lui Ludovic Orban ca prim ministru şi decesul actriţei Tamara Buciuceanu Botez. Dumnezeu să te odihnească, Isoscel!

    (moment de reculegere)

    Cum am intrat în posesia maşinii, pe scurt. Voi relata doar ultima etapă, până la ea am trecut prin 5 luni de frământări, îngrijorări, speranţe, dezamăgiri, renunţări, iar speranţe...
    • 10:20 - sosirea la bancă, întâlnire cu brokerul şi cu ofiţerul de credite (parcă aşa se numeşte).
    • 12:15 - terminăm de semnat toate actele, ne luăm cu mâinile de cap fiindcă e vorba de credit auto şi, până nu achităm ratele, banca e cu ochii pe maşina noastră.
    • 12:55 - momentul în care toată suma intră în contul lui Asko şi maşina devine a noastră în proporţie de 50%.
    • 13:50 - moment de reculegere la mormântul tatălui meu, cu întreaga familie (soţia şi mama).
    • 14:20-15:10 - atât durează drumul între Ghencea şi Asko Chiajna, prin metropola noastră. Taxiul (Logan) dă cu şasiul de pământ de două ori, în minunatele zone rezidenţiale noi din Militari.
    • 15:20 - ca pieton, dar cu cheile Primerei în buzunar, păşesc pentru prima dată spre Civic. Îi deschid uşa, o privesc; e a mea, de data asta, nu mai e maşina de TD. Nu e roşie, aşa cum voiam, dar e a mea şi-mi place. Gri-ul metalizat e o culoare reuşită, mai în ton cu vârsta mea (nu de alta, dar şi eu am o culoare asemănătoare pe la tâmple).
    • 15:25 - se montează numerele roşii. Maşina are urme de murdărie, de la intemperii. Cum spuneam, sediul este în renovare şi toate maşinile care erau expuse în showroom sunt afară, în curte, de două zile. Numai maşinile din gama Honda Heritage au prelate de plastic pe ele; pe atunci nu era ecologică vopseaua, ci durabilă.
    • 15:55 - prima pornire a motorului. Mi se spune că maşina are doar 4 l de benzină în ea. Motivul: nu au un angajat special care să le facă plinul. România, ţara mea...
    • 16:10 - semnez actele pentru preluarea maşinii.
    • 16:20 - "liber", sau "dismissed", ca în armată! Maşina este 100% a mea! Deci nu e TD, e pe bune, în sfârşit! Plec cu ea de la Asko şi nu trebuie să o înapoiez peste 30 de minute!
    16:55 - prima exploatare a motorului este exact una contraindicată: mers în coloană pe CB, la ralanti, minute întregi. Autonomie estimată la bord: 0 km! Distanţa până la benzinărie: 500 m! Ar fi culmea să rămân în pana prostului...
    17:00 - nu rămân. Alimentez de la LukOil, sper să nu fie proastă benzina (la Primera am avut probleme mari, însă, ce-i drept, am alimentat în Bulgaria). Cantitate alimentată la plin: 45,55 l! Capacitate rezervor, oficial: 46 l! Deci, fie am mers cu un PET de 0,5 l în rezervor şi nu cu 4 l, cum mi s-a spus, fie rezervorul e mai mare. Pompa a făcut ţac la 45,50, eu am mai îndesat până la 45,55. Refuz să cred că maşina a consumat 3,5 l de benzină în 2 km, chiar în mers bară la bară.
    17:30-20:30 - primul traseu de rodaj. Jumătate din el, adică 1,5 ore, am mers iarăşi în blocaje pe CB. Am vrut să ajung la A2 şi de acolo la Constanţa, însă mi-a fost milă de maşină şi am întors, apoi am mers pe A3 până la capăt, lângă Ploieşti.
    Rulaj înainte de prima încuiere peste noapte a uşilor: 174 km. Viteză medie: 47 km/h, din cauza blocajelor de pe CB.

    Impresii.
    Cine a citit ceea ce am scris pe topicul meu (Honda Civic X vs. Noua Mazda 3), ştie că a doua Mazda 3 condusă la TD a fost complet diferită faţă de prima, deşi era aceeaşi maşină.
    Mă credeţi că aceeaşi impresie o am şi cu Civic-ul?
    Spre deosebire de Civic-ul de la TD, a mea mi s-a părut, încă stând pe loc în curtea Asko, mult mai confortabilă. Poziţia mea la volan este mai comodă, picioarele stau mai bine pe pedale (pe toate trei), la schimbătorul de viteze ajung mai bine, de parcă ar fi mai sus... Şi mama, pe bancheta din spate, mi-a spus că stă mult mai confortabil decât stătea în maşina de TD. Iar soţia spune că urcă şi coboară din ea mai uşor (are probleme cu genunchii).
    Vizibilitatea în oglinzile retrovizoare exterioare este puţintel mai bună, iar în cea interioară, după ce am reuşit să o reglez, idem (faţă de maşina de TD).

    Puncte negative - voi începe cu ele, fiindcă sunt puţine.
    • Schimbătorul de viteze. Probabil, fiindcă timoneria este nou-nouţă, am probleme cu treptele 5 şi 6, uneori agaţă şi nu prea vrea să intre în ele. De două ori am nimerit a patra în loc de a şasea. La drumul de întoarcere lucrurile au început să meargă pe calea cea bună. Nici în marşarier nu intră prea uşor; dar, repet, convingerea mea este că timoneria e prea nouă. Altfel, intrarea şi ieşirea din trepte se face impecabil.
    • Sistemul audio. Între treptele de volum 8 şi 9 mai trebuia o treaptă intermediară. Sunt multe melodii care la 8 se aud prea încet, la 9 prea tare.
    • Anvelopele sau asfaltul? Nu ştiu, însă trenul de rulare este zgomotos. Foarte zgomotos. Este, dealtfel, singurul zgomot prezent în maşină, în timpul mersului. În trafic urban, maşina este mult mai silenţioasă decât Mazda 3, dar şi decât cea de TD.
    • Acest punct negru este ignorat de mine, dar există: sistemul infotainment are o latenţă de 0,5 secunde în absolut toate situaţiile, la toate comenzile. 0,5 secunde reprezintă o latenţă foarte mare, pentru cei obişnuiţi cu răspunsul instant al unui touchscreen capacitiv. La prima utilizare eram tentat să cred că sistemul nu a luat comanda.
    • Butonul Start/Stop. La oprirea motorului, aduce maşina în poziţia OFF, în loc de ACCESORY. Eu voiam să rămână în ACCESORY, să o trec eu în OFF apăsând butonul încă odată. În acest fel, dacă eu opresc motorul şi pasagerul rămâne în maşină, rămâne în lumea tăcerii, fiindcă se opreşte radioul sau playerul audio. Trebuie să apăs încă odată butonul ca să revin în modul ACCESORY, ceea ce se pare că este un "efort" suplimentar din partea maşinii; în bord se aud nişte relee cuplându-se imediat ce s-au decuplat, sau cam aşa ceva (aşa percep eu click-urile acelea).
    • Lipsa roţii de rezervă, fie ea şi temporară. Nu am folosit niciodată kitul de reparare fiindcă nu am avut aşa ceva. De la Asko mi s-a spus că nu încape o roată de rezervă temporară, însă în ţările cu apă caldă am văzut-o acolo.
    Puncte pozitive.
    Aici nu prea vreau să detaliez, deoarece aş putea cădea în subiectivism. Este maşina care-mi place enorm, care mi-a plăcut doar văzându-i pe alţii conducând-o. Este maşina care mă reprezintă, care poate fi condusă şi precum puturoasa de dinainte (Primera), dar şi cu demaraje rapide, care amintesc faptul că împarte acelaşi şasiu cu Type-R, maşină care scrie istorie (în segmentul ei).

    Să încerc să fiu obiectiv.
    Fiind vorba de o maşină nouă 99,99%, am evitat să o conduc în forţă (să depăşesc 3000 rot/min). Deşi cei de la Asko mi-au spus că are rodajul făcut în fabrică, nu i-am crezut.
    Cu toate astea, am negociat două giratorii strânse cu 50 km/h, pe margini (pe prima bandă, cum ar veni), în accelerare rapidă (dar fără s-o duc la extrem, prin urmare nu a avut deloc tendinţa să piardă aderenţa), ca să mă conving de stabilitatea maşinii. Impecabil acest aspect. Cu toate astea, nu e bine să ne jucăm aşa pe ploaie sau în trafic aglomerat; dar e bine să ştim că maşina e sigură.
    Am încercat frâna de motor în treptele 1 şi 2 de viteză. Nu smuceşte aşa cum face Primera, însă este bună frâna de motor. Cu cât urcăm în trepte, cu atât frâna de motor e mai slabă. Asta, la nivelul senzaţiei percepute de şofer, căci pe bord, odată ce iau piciorul de pe pedală, indiferent de treapta de viteză, viteza afişată scade cam tot atât de rapid ca la Primera. În treapta întâi, lăsată să "curgă" pe drum, maşina merge mai încet decât Primera, deşi are cuplu mai mare.
    Din nou, un aspect cu totul diferit faţă de maşina de TD.
    Reamintesc: faţă de maşina de TD, la a mea diferă doar culoarea, în rest este aceeaşi echipare.
    Pentru simplificare, voi menţiona treptele de viteză cu cifre romane: I, II, III, IV, V, VI.
    Pe autostradă, singurul aspect neplăcut este zgomotul la rulare. S-ar putea să fie de vină anvelopele, la faza asta. Parcă Dunlop-urile de pe Primera nu urlau aşa.
    Am setat ACC astfel:
    - la ducere: 120 km/h, apoi 110 km/h. La 120 km/h am 2800 rot/min în VI, la 110 km/h am 2500 rot/min tot în VI;
    - la întoarcere: 100 km/h, 90 km/h, iar lângă Bucureşti 80 şi apoi 70 km/h.
    La 90 km/h maşina parcă pluteşte pe deasupra asfaltului. De vis. Un mod ideal de a circula noaptea pe drumuri bune, mai ales că aproape nu se mai aud anvelopele.
    Dacă şoseaua e orizontală, ACC asigură cel mai mic consum de combustibil (5% la 120 km/h, consum instantaneu). Dacă şoseaua urcă, urcă şi consumul, cam până la 7,5%. Dacă şoseaua e în coborâre, ACC frânează singur maşina, de aceea voi dezactiva sistemul în pante, urmând a frâna eu atunci când consider că trebuie.
    Pe autostradă, în condiţii de trafic liber, depăşirea unui vehicul mai lent se poate face în două moduri, fără a pune piciorul pe pedale: fie din timp, ca să nu aibă timp ACC să frâneze maşina, fie lăsăm ACC să o frâneze, apoi schimbăm banda şi accelerează singur. Eventual, pentru un plus de distracţie, urcăm viteza presetată cu 10 sau 20 km/h mai mult.
    Dar... nu avem autostrăzi corespunzătoare, aşa încât de prea puţine ori ne putem bucura de acest confort la volan.

    Sistemul Start/Stop, cel care opreşte motorul şi-l porneşte, este bine să fie dezactivat în blocaje. La semafoarele pe care le ştim lungi este OK. Aici, Bulgaria ne-a luat-o înainte, montând cronometre la semafoare, prin urmare ştim cât vom sta la ele.
    Sistemul funcţionează impecabil. Imediat ce apăs ambreiajul şi cuplez I, motorul porneşte. Nici urmă de lag, de vreo ezitare. Pot profita de acel timp-tampon care este admis a se pierde la semafor, de 0,5 secunde/autovehicul; este considerat timp necesar şoferului pentru a porni.
    Însă, în blocaje, unde se stă şi se merge şi tot aşa, sistemul va opri motorul de prea multe ori, ceea ce, după mine, reprezintă o uzură în plus a componentelor implicate.

    La 120 km/h nu se simte absolut deloc zgomotul vântului, nici la geamuri şi nici la trapă. Dacă acopăr trapa cu perdeluţa, uit că o am. Prefer să o las descoperită, dar închisă.
    Totodată, pentru securitatea mecanismului, e bine ca trapa să fie acţionată periodic, ca şi geamurile.

    Încă nu am descoperit cum fac ca plafonierele (luminile interioare) să se aprindă când deschid uşile/descu maşina. Le am stinse. Mă voi uita în manual.

    Semnalizatoarele din faţă fac aproape aceeaşi lumină ca şi farurile, am fost surprins ca pe A3 un indicator reflectorizant să fie iluminat a giorno de LED-ul semnalizatorului dreapta faţă.

    Sistemul de monitorizare a unghiului mort, prin clipirea LED-urilor portocalii din oglinzile retrovizoare exterioare, ne anunţă atunci când avem lângă noi un meltean care circulă prea aproape, din motive numai de el ştiute. Sistemul rămâne mut dacă circul aproape de borduri (la Mazda 3 se activa).

    LKAS face să vibreze volanul atunci când calc linia discontinuă, fără a semnaliza. Dacă shimb benzile rapid, sistemul nu apucă să mă avertizeze.

    Un alt sistem face ca, la circulaţia în blocaje, atunci când mâna dreaptă stă pe schimbătorul de viteze mai mult timp, să mă avertizeze vizual că nu am mâinile pe volan.

    Concluzii.
    Sunt la a doua maşină achiziţionată, prin urmare cunosc emoţiile contactului cu o maşină nouă. Cu toate acestea, am avut mai multă bucurie la cumpărarea Civic-ului, decât la cumpărarea Primerei. Iar asta, ţinând cont că Primera a fost luată strict pe criterii estetice, văzut-plăcut. Ştiam că nu e o maşină rapidă, dar am acceptat-o.
    În actualul trafic, însă, este bine să ai acolo un turbo care să te ajute să faci o depăşire, care să te ajute să treci de un melc, care să te ajute să treci de unul ce vrea să-ţi taie faţa. În restul timpului, adică în 95% dintre situaţii, acest Civic se poate conduce ca o maşină fără turbo, lucru arătat, dealtfel, şi în bord, cu nicio liniuţă luminoasă afişată privind încărcarea turbinei.
    Este o maşină de zi cu zi, este o maşină bună pentru orice împrejurare, mai puţin pentru offroad (evident şi logic), dar nepotrivită şi pentru drumuri proaste. Să ţinem cont că anvelopele sunt cam subţiri (jante de 17") şi că jantele sunt din aliaj, prin urmare sunt de evitat gropile şi craterele. Totuşi, m-a durut inima - aproape la propriu - atunci când, pe Şos. Petricani n-am avut cum să ocolesc un şanţ de vreo 3 cm adâncime, întrerupt doar pe mijloc. L-am incomodat niţel pe cel de pe contrasens (l-am "împins" spre bordură) şi am ferit roata dreapta faţă, însă cea spate a troncănit urât în nenorocita aia de lucrare nesemnalizată. Şi, imediat după ea, la vreo 30 m, o trecere de pietoni pe care se aruncă nişte indivizi greu de observat în lipsa luminii diurne, dacă nu sunt îmbrăcaţi în alb - aici aproape că era să intre în funcţiune ABS, BA şi frânarea de urgenţă.

    Participanţii la trafic.
    Fie datorită faptului că maşina are numere roşii, fie datorită look-ului ei, fie datorită celor 7 ani de acasă, din partea unor şoferi am avut parte de respect şi înţelegere în situaţii în care, cu Primera, n-am avut parte.
    De exemplu, atunci când, pe CB, am vrut să virez stânga ca să întorc în zona de acces a unei firme (fără nicio problemă, nu incomodam pe nimeni), atât cel din spatele meu, cât şi cel din coloana de pe contrasens, au avut râbdare până când am putut face manevra.
    La ieşirea din curtea Asko, un TIR a încetinit şi m-a lăsat pe mine să ies (o premieră, asta), renunţând la dreptul lui de trecere pentru câteva secunde.
    Şi altele similare.
    Am ajuns să laud normalul şi bunul simţ, aşa ar trebui să fim cu toţii în trafic, să arătăm înţelegere şi să ajutăm.

    Pe A3 am avut parte şi de doi colegi din trafic care s-au dovedit a fi din tabăra 'I love it'. Eu mergeam cu 100m ei veneau mai tare, însă au rulat aproape în paralel cu mine cam 1-2 km, după care s-au dus mai departe. N-am văzut dacă m-au şi salutat sau nu, era deja noapte afară.

    Belele.
    Singura pe care o am este cauzată de condiţiile meteo; ceaţa de azi-noapte a lăsat pe maşină o substanţă unsuroasă, chiar lipicioasă la atingere, de culoare uşor maronie (ca o cafea diluată). Ce spălătorie recomandaţi în acest sens? N-am curajul s-o duc la spălătoriile din cartier, fiindcă mi-e frică să nu strice vreo cameră sau vreun senzor, Gigeii şi Doreii ăia nu ştiu multe. Vreau ceva profesional, sau pe aproape, dar nu perii.

    Mulţumesc pentru atenţie şi drumuri plăcute nouă, tuturor celor cu (spirit) Civic!

  • #2
    În curtea Asko, înainte de prima deschidere a uşilor.

    Comment


    • #3
      Comparaţia cu Mazda 3 am făcut-o, deoarece sedan-ul acesta a fost, pentru scurt timp, alternativa la Civic. Cum, însă, la TD nu e disponibil decât hatchback-ul şi, cum avem de-a face cu un motor fără turbo, alegerea firească a fost Civic-ul, din toate punctele de vedere: estetic, ţinută de drum, comportament sportiv, spaţiu interior etc.
      Acum am 950 km rulaţi, cei de la Asko m-au întrebat dacă vreau să vin la revizia de 1.000 km sau nu. Dar nu asta e problema, ci cu totul alta:
      Nicăieri, pe bord, n-am găsit de unde se pot închide şi deschide grilele de aerisire din centru, de deasupra displayului. Cele laterale au rotiţă, cele centrale nu. Uneori nu vreau să vină aer de acolo. Cum procedez?

      Comment


      • #4
        Salut! S-o stapanesti sanatos si fara evenimente! Grilele de aer din centru nu se pot inchide. Nici la modelul din 2010 nu o puteai face. Depinde cum esti obisnuit. Eu m-am obisnuit sa am aer pe la picioare si parbriz, sa nu-mi dea direct in fata. P.S. Foarte interesanta descrierea .
        '24 Honda Civic Type-R FL5, 2.0 VTEC Turbo, 329 HP, Championship White
        '10 Honda Civic Type-R FN2, 2.0 i-VTEC. 201 HP, Championship White

        "Without music, life would be a mistake" - Friedrich Nietzsche

        Comment


        • #5
          Din pacate n-ai cum sa le inchizi. Asta e singura si marea mea nemultumire legata de masina asta.

          Comment


          • #6
            Felicitari, in opinia mea ai ales cea mai frumoasa culoare pentru masina asta. Sa te bucuri maxim de ea, fara incidente!

            Am parcurs reviewul cu placere, pentru ca si eu tind sa scriu pereti de text

            Cat despre sistemul start/stop: acum vreo luna m-am documentat putin despre arsul gazului de pomana si am dat peste videoul asta: https://www.youtube.com/watch?v=dFImHhNwbJo
            Spoiler - pe masina testata, renta dpdv al consumului sa opresti motorul daca stateai pe loc mai mult de 8 secunde. Ca uzura, nu stiu...

            Drumuri libere!
            '08 Honda Civic Type S 1.8 i-VTEC

            Comment


            • #7
              Sa o stapinesti sanatos ,sa te bucuri in fiecare moment de ea !

              Comment


              • #8
                Sa o conduci cu placere multi km. si fara de probleme. Mi-a placut descrierea, felicitari.

                Comment


                • #9
                  sa ai noroc de ea!
                  '08 Civic 5D 1,8 Sport Champagne Silver: Vicky

                  sigpic

                  Comment


                  • #10
                    Frumoasă descriere! Mulți km fără probleme!

                    Comment


                    • #11
                      Frumoasa masina, cu o descriere pe masura Sa o alergi cu mare placere si fara probleme !

                      Comment


                      • #12
                        Vă mulţumesc mult pentru urări şi încurajări. Mii de scuze fiindcă n-am mai postat nimic, însă am avut ceva probleme care mi-au mâncat multe clipe din viaţă.
                        Din fericire, nu cu Civic-ul.
                        Cât de curând revin cu postări noi şi cu câteva poze.

                        Comment


                        • #13
                          O nouă etapă, un nou pachet de senzații noi, unele chiar foarte tari, toate acestea astăzi (17.11.2019).
                          Rulajul a atins valoarea de 2.430 km. Traseul făcut a fost unul destul de solicitant, poate puțin prea solicitant pentru o mașină nouă - mă gândesc eu acum - dar l-am făcut.
                          Este vorba de A3 - Petrom Ploiești (pentru alimentare), apoi Vălenii de Munte - Cheia - Săcele. Cea mai mică viteză atinsă pe aceste serpentine a fost 21 km/h, cea mai mare 75 km/h. Frâna de motor este complet ineficientă pe înclinări între 7-10%, mașina accelerează singură; în treapta a II-a parcă ar avea tendință de a se înfrâna nițel, însă tot sistemul de frânare normal face treaba.
                          Cocalari și șumahări cu grămada, pe traseul ăsta: depășiri numai pe linie continuă, 80% dintre manevre fiind făcute în curbe, strecurări între mașina din fața mea și mine... am dat Ignore cât am putut.
                          Reversul acestei medalii ruginite a fost unul cât se poate de strălucitor: întâlnire foarte plăcută cu trei șoferi de Civic, două Sport Plus și un Type-R. Cele două Sport Plus au fost unul albastru (Sporty Blue Metallic, dacă zic bine) și unul alb, iar Type-R a fost, de asemenea, alb. Ei au fost cei care au dat primii flash-uri de salut, dar ne-am salutat și cu mâna, prin parbriz. Mi-am amintit de momentul în care tata avea ceva mai puțin decât vârsta mea de acum (eu fiind copil) și conducea Trabantul, iar șoferii de Trabant se salutau în mod similar. Toate cele trei Civic-uri coborau dinspre Cheia, ne-am întâlnit între Măneciu și Cheia.
                          M-am mai întâlnit cu un Civic sedan, dar n-a răspuns la salut; apoi, o nouă întâlnire cu un Civic hatchback, identic cu al meu: culoare, nivel de echipare, numere roșii. Ne-am și claxonat, nu am folosit doar farurile.

                          1. Negocierea serpentinelor în mod mai viguros, urcarea motorului până la 3500 rot/min pentru a schimba vitezele; se pare că se simte mai bine așa, are un sunet plăcut și vigoare mai multă.
                          2. Încercarea din plin a suspensiilor, pe porțiunile vălurite ale traseului. Regii asfaltului n-ar face nimic ca lumea pentru noi, contribuabilii. Se văd lucrări de reparare a drumului, unele proaspete încât marcajele rutiere încă nu există, de asemenea nici semne care să anunțe curbele mai periculoase. Cu ocazia asta am auzit pentru prima dată greierași, undeva în dreapta, însă înclin să cred că se mișcase pachetul legislativ obligatoriu prin portbagaj și se lovea de pereți.
                          3. Resetarea sistemului audio, din senin. Am coborât din mașină, oprind motorul, dar fără s-o încui. Soția a rămas lângă ea, eu m-am dus puțin mai încolo. După ce am terminat, la repornirea motorului am constatat că display-ul este negru complet, apoi apare sigla Honda, după ea o imagine cu stele, apoi interfața obișnuită, iar redarea melodiilor nu începe de unde a rămas, ci de la prima piesă din primul folder. Enigma a rămas nedezlegată.
                          4. La întoarcere, profitând de faptul că se întunecase și că puteam vedea "după colț", am negociat unele serpentine, cum spuneam, pe la 75 km/h (între Cheia și Măneciu), folosind toată lățimea drumului. Senzația este aparte: zâmbeam fără să-mi dau seama, mașina alerga precum un câine care se bucură de plimbarea zilnică după ce s-a ușurat; soția, însă, după vreo 4 astfel de viraje abordate mai sportiv, a început să se simtă rău. Am crezut că este vorba de vechea poveste: frica de viteză mare. Însă a trebuit să-i deschid geamul (nu mai nimerea butonul) și, evident, să circul "normal", adică cu 40-50 km/h. Și bine am făcut fiindcă am redus viteza, deoarece m-am pomenit cu coloană în față, coloană oprită (mulțumesc ultimului din șir, care n-a binevoit să pună semnalul de avarie), din fericire aveam 40 km/h și nu 70, așa că n-au fost probleme. În această coloană am mers până după Vălenii de Munte, până pe la Făget, parcă.
                          5. Am consemnat prima vizită la piață cu Civic-ul. Am încărcat, la jumătate, portbagajul cu cartofi, gogoșari, varză, ceapă și ardei, pentru sezonul de toamnă. Aprovizionarea am făcut-o de la piața localizată (de hărțile lui Gogu) pe undeva pe la Măgurele Sud.
                          6. Sistemul de navigație al mașinii poate că este bun, însă hărțile sunt varză. Voi întreba (la Asko) dacă se pot actualiza. Însă nici rutarea nu e mai brează.
                          La ducere am pus, ca destinație, Săcele. Ei bine, sistemul mă scotea de fiecare dată de pe DN1B și apoi de pe DN1A, spunându-mi să virez dreapta sau stânga pe străzi laterale, prin toate comunele, de la Blejoi încolo. Nu voia să meargă cu niciun chip pe DN1A. L-am închis și m-am ghidat după indicatoare; am ajuns foarte bine. Punctul de întoarcere a fost sub podul pe care se ajunge de la Dârste în cartierul Noua, din Brașov.
                          7. Circulați cu mare grijă, dacă vă nimeriți pe acolo, în cartierul coloraților din Săcele. Căruțele sunt la tot pasul, puradeii umblă dezlegați pe șosea, adulții traversează fără să se asigure acolo unde au nevoie.
                          8. Am vrut să ne întoarcem pe DN1, pe Valea Prahovei. În zadar. Până la Predeal s-a mers OK, însă la intrarea în oraș - blocare. Am stat 10 minute pe loc, în coloană, apoi am virat la stânga spre Cioplea și apoi am întors, parcând la restaurantul Vârful cu Dor. Am mâncat 4 mici cu cartofi prăjiți, iar soția a luat rasol de vită cu legume. Totul a fost foarte bun și la preț de bun simț.
                          9. La ora 16:30, hărțile lui Gogu arătau blocare completă între Predeal și Bușteni, așa că am ales tot DN1A. Ne-am întors spre Brașov, apoi din nou pe traseul pe care am venit. Am mers numai după indicatoare până în București și, deși un pic ambigue pe lângă Ploiești Shopping City, am mers aproape excelent.
                          10. La piața din zona Măgurele Sud, în timp ce manevram cu spatele, sistemul de avertizare a traficului lateral a funcționat impecabil, avertizându-mă că sunt vehicule în mișcare, chiar dacă eu eram complet în afara șoselei (în zona cu pietriș din fața pieței, unde nu trecea nimic și nimeni). Bravo, Honda.
                          11. Autostrada A3 era foarte aglomerată și toți care scăpaseră din coloana de pe Valea Prahovei dădeau bice să ajungă repede în îmbulzeala din București. Eu mergeam normal, cu 120-130 km/h, dar eram cel mai lent de pe toată autostrada. Am urcat-o un minut la 150, dar tot nu era de ajuns pentru destul de mulți; am revenit pe prima bandă, tot la 120-130 km/h și așa am venit până la București, fără nicio problemă.
                          12. Indicatorul pentru consumul mediu se pare că s-a blocat la valoarea 5,9 l/100 km. Cred că trebuie să-l resetez. Doar când am urcat spre Cheia a sărit la 6,0 l/100 km, apoi a coborât la loc la 5,9 și acolo a încremenit.
                          13. Timoneria cutiei de viteze reacționează frumos acum, nu mai agață, nu mai confund treptele de viteză, însă uneori, la trecerea din treapta I în II se aude un clănțănit de la schimbător, adică de la maneta schimbătorului (nu din cutie); este ca și cum ceva n-ar fi uns cum trebuie. Cutia nu agață, motorul nu se turează aiurea, mașina merge cum trebuie.
                          14. Stând pe loc, în coloană, pe DN1A, am probat mecanismele tuturor geamurilor și trapa. La un moment dat am avut senzația că trapa nu s-a închis complet, așa că am redeschis-o, moment în care m-am pus în mișcare. Clar, nu se poate merge cu trapa deschisă în noiembrie, mașina se răcește instant înăuntru. Iar dacă trapa este doar foarte puțin deschisă (nu rabatată, deschisă), curentul de aer ne zăpăcește (50 km/h, pasagerii din față). La macaraua geamului stânga spate am auzit și alte zgomote, ce-i drept foarte slabe, ca de frecări sau agățări care n-ar trebui să existe. Nu mă așteptam. La geamul din spate dreapta și la cele din față n-am auzit zgomote în plus.

                          Totuși, sunt foarte mulțumit de mașină. În weekendul viitor o voi duce și în Brașov, sper să nu mă învârt prea mult pentru un loc de parcare în zona primăriei.

                          Referitor la anvelopele de iarnă: sigur am în vedere un set de roți complete, echipate cu anvelope cât mai bune. Deocamdată, o să iau niște anvelope la preț cât mai mic, mă interesează să nu aibă indicele de aderență mai mic decât C. Azi au fost 18 grade la Predeal, la ora 15, s-a putut merge cu anvelope de vară. Poate ne iartă iarna de prea multe zile cu zăpadă.

                          Mâine voi pune câteva poze.

                          Mda... ceva îi lipsește Civic-ului: a doua lampă în portbagaj. Este numai una, pe partea dreaptă. Dacă ar mai fi fost încă una, în stânga, absolut simetric, ar fi fost lumină din plin în portbagaj, nu numai pe jumătate.

                          Ah, am uitat ce era mai important: prima plecare în trombă. N-am vrut, dar am fost nevoit...
                          La ieșirea din piață, deși mașinile din coloană aveau distanțe mari și nu aveau mai mult de 40-50 km/h, nu m-a lăsat nimeni să mă încadrez. Am așteptat vreo 5 minute; în zadar, colegialitatea în trafic nu mai există. Aveam semnalul stânga activ, deci se ghicea intenția mea.
                          Până la urmă, atunci când am văzut un gol ce părea mai mare, am intrat tare în șir. În două secunde ajunsesem la 65 km/h! Acolo am schimbat în treapta III! Am călcat pedala exact la fel cum călcasem cu o zi în urmă pe un gândac de bucătărie prins în flagrant. Cred că turbina a intrat la maxim în acțiune, am simțit cum efectiv dau cu ceafa în tetieră și cum se ridică mașina în sus. Dar n-am pierdut aderența, deși mă așteptam și la asta.
                          La 65 km/h am trecut în treapta a III-a, cum am spus, și m-am deplasat normal. Timp de vreo 10 minute, după aceea, am avut impresia că s-a modificat sunetul motorului: parcă devenise mai silențios.
                          Voi ce ziceți? Am procedat corect dpdv tehnic? Sau a fost prematur?
                          Am condus exact cum am condus mașina de TD, doar că atunci pierdusem aderența.

                          Comment


                          • #14
                            Salutare,

                            Iti apreciez rabdarea de a scrie povesti atat de lungi :-).


                            > Voi ce ziceți? Am procedat corect dpdv tehnic? Sau a fost prematur?
                            Eu unul nu vad ce n-ar fi fost corect din ce povestesti acolo. E masina, e facuta sa accelerezi in toate felurile (si, oricum, nu pare a fi fost ceva spectaculos acolo :-) )

                            > 6. Sistemul de navigație al mașinii poate că este bun, însă hărțile sunt varză. Voi întreba (la Asko) dacă se pot actualiza. Însă nici rutarea nu e mai brează.
                            AndroidAuto / Apple CarPlay + Waze. Nici nu o sa ma obosesc sa caut butonul care porneste navigatia masinii dupa ce imi vine :-).

                            > 12. Indicatorul pentru consumul mediu se pare că s-a blocat la valoarea 5,9 l/100 km
                            Suna excelent!

                            Comment


                            • #15
                              A trecut foarte mult timp de când n-am mai postat aici. A venit pandemia, s-au adunat mulţi km, nesperat de mulţi pentru mine, faţă de câţi acumulasem cu prima maşină în intervalul de timp similar de la cumpărare.

                              Rulaj actual: 18.538 km. Multe senzaţii de tot felul acumulate în spatele volanului, niciun defect tehnic deocamdată, doar un mic incident petrecut în Grecia în septembrie, din cauza unei nechemate la volan.
                              Pe scurt: Messolonghi, spaţiu strâmt, stradă cu sens unic. Aştept ca una să termine parcarea laterală, dirijată de alta mai în vârstă. Nu reuşeşte să alinieze maşina la bordură. Totuşi, înclin să cred că am loc să trec. Pliez oglinzile - pentru prima dată când fac asta, în timp ce conduc - dar tot nu am loc să trec.
                              Dau înapoi, femeia mută maşina mai lângă bordură. În spatele meu se făcuse coloană de vreo 10 maşini şi începuseră şi claxoanele. Trec uşor, la 1 cm distanţă de maşina ăleia, dar degeaba: janta roţii dreapta faţă se atinge de bordură şi se juleşte.
                              Concediul meu s-a stricat complet în ziua aceea, n-am mai avut chef de absolut nimic. Mă uitam la jantă şi nu-mi venea să cred.

                              Altfel, maşina a mers excelent în Grecia. Am atins, cu ocazia asta, un nou record de viteză, atât ca şofer, cât şi cu această maşină: 195 km/h pe autostrada spre Salonic. Maşina merge impecabil, spre deosebire de România, la viteza asta nu se aud anvelopele, ci doar zgomotul vântului şi motorul, însă deloc deranjant. Mai mult de 30 secunde n-am putut menţine viteza, fiindcă se apropia punctul de taxare - foarte multe, pe autostrăzile greceşti. Am lăsat-o să încetinească până la 70 km/h, apoi am frânat şi asta a fost.
                              Am făcut foarte multe încercări privind ţinuta de drum, pe drumurile greceşti, în curbe. Cea mai mare viteză cu care am negociat o serpentină a fost 120 km/h, în treapta a V-a, cu suspensiile activate în modul Dinamic (sau cum se numeşte).
                              În Grecia am avut ocazia să testez benzina Shell V-Power Racing 100 în toate regimurile de mers. Pe muntele Pelion, unde o calci tare ca să urce, consumul mediu nu a trecut de 7,5% indiferent cum am mers. Şi am avut înclinări de 8-12%.
                              Faţă de benzina de 99 de la Petrom, clar este mult mai bună, motorul este mult mai vioi, zgomotul motorului la ralanti este mult mai mic la exterior şi motorul nu trepidează şi nu se aude, în interior, chiar şi după reprize mai lungi de mers prin localităţi. Cu benzina de 99, la ralanti, motorul are mici tremurături din când în când.

                              Cel mai mic consum mediu înregistrat până acum a fost la întoarcerea din Grecia, un incredibil 4,5% de la Kulata la Ruse, de asemenea abordând toate regimurile de mers posibile: 180 km/h pe autostrăzi (unde s-a putut), urcări viguroase ale pantelor, mers în coloană prin localităţi, dar şi mers mult timp în frână de motor, pe coborâri, sau scoasă din viteză, în funcţie de înclinarea drumului. Dacă mă limitam la 120-130 km/h pe autostrăzi şi conduceam numai în modul Econ, cred că nu urcam peste 4%. A doua jumătate a drumului a fost făcută noaptea, când am mers incredibil de legal inclusiv pentru aşteptările mele: 80-90 km/h în afara localităţilor şi 40-50 km/h în localităţi. Pustiu drumul, doar vreo 30 de TIR-uri pe o distanţă de 270 km/h şi vreo 10 maşini, din care câţiva românaşi de-ai noştri cu strechea-n ei. Pe tot acest drum, parcurs noaptea, am condus aproape numai din butoane, cu ACC activat.

                              Nu am amorţit absolut deloc la volan în reprizele lungi de condus (4 ore/repriză), totuşi pot spune că scaunul şoferului nu este cine ştie ce în materie de confort. Dimpotrivă, asortat cu condusul prin Grecia pot spune că scaunul este unul spartan, care îţi oferă strict confortul de care ai nevoie, nu unul exagerat. Din acest punct de vedere, atât scaunul Primerei - maşină pe care m-am hotărât s-o păstrez, voi vedea dacă voi şi reuşi - cât şi cel al Mazdei 3 (Skyactiv-G) sunt mai bune la capitolul confort.

                              Insonorizarea: a trebuit să ajung în Grecia şi să conduc pe drumuri noi, sau renovate, ca să-mi dau seama că maşina este antifonată, de asemenea, spartan. La cea mai mică micşorare a calităţii asfaltului, maşina devine zgomotoasă la viteze de peste 80 km/h. Dar este extrem de silenţioasă şi la 170 km/h, dacă asfaltul autostrăzii are o anumită calitate. Cum nu sunt specialist în drumuri şi poduri, nu pot spune mai mult de atât.

                              Instalaţia de climatizare şi-a făcut bine treaba, după 2-3 minute de funcţionare, maşina care s-a "copt" la 35-37 de grade era răcoroasă în interior. Şi, deşi nu credeam, jaful de parasolar pe care-l folosesc a diminuat în bună parte căldura acumulată în habitaclu, atunci când am parcat maşina la marginea plajelor; atunci când nu l-am pus, nu puteam pune mâna pe volan şi pe schimbător.

                              Sunt mulţumit de maşină, cu toate minusurile ei şi nu regret absolut deloc că în "duelul" dintre ea şi Mazda 3 (Skyactiv-G) a ieşit câştigătoare.
                              PSC
                              Senior Member
                              Last edited by PSC; 25-09-20, 10:57.

                              Comment

                              Working...
                              X