Originally posted by unixro
View Post
TAKE5: '18 Honda Civic 1.5 iVTEC M/T Sport, Rallye Red
Collapse
X
-
-
Originally posted by closchkutza View PostStabilitatea mai mare in relatie cu diametrul mai mare al jantei se refera doar la stabilitatea laterala a anvelopei, micsorand talonul vei avea mai putin flex al talonului in viraje luate agresiv. Deci nu te va ajuta in nici un fel la tractiune si nici la aderenta laterala, mai mult la feeling.
La puterea si cuplul pe care zici ca le ai la roata acum (teoretice, pana nu o pui pe Dyno nu vei sti cat de cat exact), daca mergem pe 230whp si probabil un 310-330Nm, ca sa ai tractiune cat de cat decenta ai nevoie de un diferential in primul rand. Altfel, anvelopele te ajuta pana la un punct si in momentul in care a rupt aderenta una din roti, dai din roti si stai pe loc.
Banui oricum ca nici temperatura nu e chiar potrivita, Primacy-urile au aderenta decenta daca sunt calde si pe masura ce sunt mai reci performantele lor scad (problema pe care o vei avea cu orice anvelopa UHP, au nevoie de caldura).
Deci ca sa pui caii aia la treaba in mod eficient si altfel decat in treptele mari, ai nevoie de niste anvelope cat mai sticky (cu dezavantajele care vin cu asta, si sunt cateva) si de un de un diferential care sa poata ajuta masina sa puna puterea jos. 100% in treptele mici la WOT probabil va fi imposibil, mai ales pe umed (nici Type R-ul nu poate) insa va fi mai bine ca acum. Jante pe 18" e mai mult o alegere de estetica, nu o necesitate, in opinia mea.
. Stiu ca e vorba de flex-ul talonului, dar nu am idee cat de mare ar fi diferenta intre 17 si 18 vis a vis de problema asta. Oricum, ce sa o mai intoarcem pe toate partile, eu nu sunt pilot, nu am nici abilitatea nici inconstienta sa pretind ca sunt pe sosele publice ceva mai mult decat un sofer. Pentru nivelul meu de pricepere sunt convins ca si cei 184CP pe care ii avea initial erau prea multi...
Imi doresc sa investesc in masina asta cat timp imi sporeste mie experienta de condus, nu se poate vorbi de tinte de performanta, nu tintesc sa fac timpi pe circuit, ci sa ma bucur de ea cat mai mult. Felul in care se comporta acum motorul ma face sa ma bucur de ea mai mult. Cauciucuri performante m-ar face sa ma bucur de ea mai mult, si mai sigur. Jantele, exact cum spui tu, sporesc cam doar experienta de uitat la masina, si atunci stau sub semnul intrebarii, mai ales ca ar fi o investitie substantiala. Nu se pune problema ca cele stoc sa fie niste uratenii.
Cat despre treaba cu diferentialul...
Am petrecut destul de mult timp pe forumuri citind despre Ktuner si niciodata nu am vazut sa se vorbeasca de diferential. Tu ai dreptate cu ce zici, are sens! Evident ca nu ma voi aventura sa schimb diferentialul... Cred ca la o temperatura mai ridicata si cu niste cauciucuri mai aderente lucrurile vor fi mai mult decat satisfacatoare (nu ca acum n-ar fi).
Imi dau seama ca rup aderenta la 30-40km/h, dar la 60 chiar m-a surprins... Oricum nu cred ca are atat de mult legatura cu puterea adaugata pe cat are cu felul in care ea este livrata avand turbo si acceleratia setate pe aggressive.
Comment
-
Pai daca extrapolam un pic, gandeste-te ca sunt o gramada Integra Type R DC2 care rup circuitele cu jante de 16'', rar trec la 17''. Si baietii aia chiar cauta performanta absoluta. Flexul unei gume pe lateral tine in primul rand de ea, de aia am spus ca tu cauti niste gume performante si la nivelul de disconfort maxim acceptabil al tau (si gumele dure pe lateral strica foarte mult confortul).
Daca vrei sa pui puterea jos, din nou, nu janta mare te ajuta, ci calitatea gumei. Calitatea gumei se poate masca prin latime mai mare, dar aici intervin alte efecte negative nedorite.
Also, jante la calitatea celor OEM (nu le stiu pe cele de pe acest model de Civic in special, dar am folosit minim 5 seturi de jante OEM Honda) se gasesc, dar la bani frumosi, degeaba te incanta brandul, e posibil sa nu fie asa rezistente de exemplu.
Legat de cai, exclus sa ai 230 whp (wheel hp)... Asta ar insemna aprox 270 cai la motor de la 180 stock. Nu se pune problema. Poate 230 la motor, dar sincer este foarte optimist, poate doar intr-o zona restransa de turatii.
In concluzie, e masina ta, faci cum crezi, dar sfaturile venite de experienta sunt importante. Eu merg cu 215/45/17 all-season (Michelin CrossClimate+) pe o masina de aprox 220-230 hp, mai usoara decat Civicul si scot untul din ea, pentru ca are un autoblocant de senzatie, foarte important asa cum zicea si Closhcutza. Deci acolo ar trebui sa mearga banii tai daca tot vrei sa faci o investitie.Sigur ca in curand trec la semi-slick, dar pastrez dimensiunea gumelor.
'02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG
Comment
-
Originally posted by Xander View PostPai daca extrapolam un pic, gandeste-te ca sunt o gramada Integra Type R DC2 care rup circuitele cu jante de 16'', rar trec la 17''. Si baietii aia chiar cauta performanta absoluta. Flexul unei gume pe lateral tine in primul rand de ea, de aia am spus ca tu cauti niste gume performante si la nivelul de disconfort maxim acceptabil al tau (si gumele dure pe lateral strica foarte mult confortul).
Daca vrei sa pui puterea jos, din nou, nu janta mare te ajuta, ci calitatea gumei. Calitatea gumei se poate masca prin latime mai mare, dar aici intervin alte efecte negative nedorite.
Also, jante la calitatea celor OEM (nu le stiu pe cele de pe acest model de Civic in special, dar am folosit minim 5 seturi de jante OEM Honda) se gasesc, dar la bani frumosi, degeaba te incanta brandul, e posibil sa nu fie asa rezistente de exemplu.
Legat de cai, exclus sa ai 230 whp (wheel hp)... Asta ar insemna aprox 270 cai la motor de la 180 stock. Nu se pune problema. Poate 230 la motor, dar sincer este foarte optimist, poate doar intr-o zona restransa de turatii.
In concluzie, e masina ta, faci cum crezi, dar sfaturile venite de experienta sunt importante. Eu merg cu 215/45/17 all-season (Michelin CrossClimate+) pe o masina de aprox 220-230 hp, mai usoara decat Civicul si scot untul din ea, pentru ca are un autoblocant de senzatie, foarte important asa cum zicea si Closhcutza. Deci acolo ar trebui sa mearga banii tai daca tot vrei sa faci o investitie.Sigur ca in curand trec la semi-slick, dar pastrez dimensiunea gumelor.
Eu n-am pus mașina pe Dyno. Spun ce am văzut pe alte forumuri cu același model, stoc scotea pe Dyno 190 și cu Ktuner 234. Mai mult nu știu. Am sentimentul că cei 184CP declarați sunt la roata, dar se poate să mă înșel.
Eu știu că nu ajuta jantele cu profil mare sa pui puterea jos, asta e logic. Ce spuneam eu este că pot spori stabilitatea pe viraje, din cate înțelesesem. Citind postările de pe forum am înțeles, mulțumită voua, dragi colegi Hondisti, că nu este nevoie de așa ceva.
Vis a vis de treabă cu cauciucurile, aia era clară, oricum urma să pun niste gume bune, momentan mă înclin către Pilot SporSport-uri. Trebuie totuși ceva de drum, care sa tina și pe ud și pe uscat. Confortul nu e o prioritate.
Nu neg că treabă cu diferențialul e tare, nu l-am contrazis pe Closhkutza. Dar nu cred că voi face această investiție totuși. Rămâne de văzut când punem niste gume mai aderente.
Mulțumesc mult de sfaturi!
Comment
-
Avem un coleg pe forum (Nikkon) care si-a umblat si el la soft pe dyno si cu tuning conservator s-a dus la ~210-215cp la roata si pe la 310 NM.
Masina in forma ei stock a scos pe la 190cp pe dyno, la roata (vezi la el pe jurnal ca a pus poza cu stock vs modificat. Se stie ca 1.5-ul vine atat cu puterea cat si performantele dinamice subdeclarate de catre Honda. Probabil ca la volanta are cam 200cp, stock.
Si eu vreau sa umblu la un moment dat la putere, de vazut daca ma duc cu ea la o firma gen TCM (cum a facut Nikkon) sau merg pe varianta gen Hondata. Dar vreau sa cuplez asta si cu o schimbare de diferential. Ce nu stiu inca este daca cutia de SI este la fel cu cea de non-SI. Teoretic, se poate lua un diferential de SI (autoblocant), nou sau SH si monta in locul celui normal din cutiile noastre. Am vazut ca e undeva la $800 un diferential pentru SI nou. Practic insa, e riscant daca nu stii daca se poate schimba direct.
Comment
-
Originally posted by closchkutza View PostAvem un coleg pe forum (Nikkon) care si-a umblat si el la soft pe dyno si cu tuning conservator s-a dus la ~210-215cp la roata si pe la 310 NM.
Masina in forma ei stock a scos pe la 190cp pe dyno, la roata (vezi la el pe jurnal ca a pus poza cu stock vs modificat. Se stie ca 1.5-ul vine atat cu puterea cat si performantele dinamice subdeclarate de catre Honda. Probabil ca la volanta are cam 200cp, stock.
Si eu vreau sa umblu la un moment dat la putere, de vazut daca ma duc cu ea la o firma gen TCM (cum a facut Nikkon) sau merg pe varianta gen Hondata. Dar vreau sa cuplez asta si cu o schimbare de diferential. Ce nu stiu inca este daca cutia de SI este la fel cu cea de non-SI. Teoretic, se poate lua un diferential de SI (autoblocant), nou sau SH si monta in locul celui normal din cutiile noastre. Am vazut ca e undeva la $800 un diferential pentru SI nou. Practic insa, e riscant daca nu stii daca se poate schimba direct.
Comment
-
UPDATE
Am vorbit cu cei de la Ktuner sa ii intreb care sunt consecințele daca folosesc hărțile "Beta", adică cele fără limitări folosite in America. Mi-au explicat că în America mașinile nu au Auto Start/Stop și că au descoperit la clienții europeni că hartile lor dezactivează sistemul pe mașinile Europene.
Mi-au spus că pot folosi hărțile beta, sunt identice tehnic cu cele Europene, doar oferă mai multe opțiuni, asumandu-mi că nu îmi va merge sistemul Stop-Start și voi avea notificarea in bord că trebuie verificat. Au spus că nu afectează în alt fel masina.
Așadar, am cuplat v2-ul la laptop și am luat Dual 21PSI beta. Asta are, într-adevăr, multe setări, incluzând dezactivarea rev hang-ului.
Partea foarte tare e că pot pe aceeași harta sa țin trei tune-uri diferite, toate la 21PSI, dar cu alte Quick settings de tip Throttle response, turbo spool, etc. și să comutez între ele din butoanele de cruise control. Țin apăsat pe main, după pe cancel, și turometrul se muta ori la 1, ori la 2, ori la 3, in funcție de tune-ul ales, și din plus și minus îl pot comuta la unul din cele 3 moduri.
Ieri am mers pe 1 unde se comporta foarte frumos, unde am setat totul pe "light", și după m-am dus pe 3, unde totul este pe Aggressive.
Pot spune că abia acum și-a făcut banii jucaria. Eu nu voiam Ktuner-ul că nu îmi ajungeau caii, îl voiam că sa scap de rev hang, sa fac mașina mai reactiva și mai distractiva la condus. Cu tune-ul asta, fix asta am obținut. Ridic piciorul de pe accelerație și imediat se simte frana de motor, schimbările de viteze sunt altă mâncare de pește, reacționeaza prompt la pedala și trage liniar, îți dă sentimentul că parcă nu va rămâne niciodată fără aer.
Sunt tare incantat!
De ceva timp mă enerva ambreiajul că e moale râu de tot si nu da niciun feedback vis a vis de punctul de cuplaj. Acum că schimbările de viteze sunt total diferite, parcă mă enervează și mai tare ambreiajul.
Mi se pare chiar ciudat, direcția e greuta, schimbătorul Acuity e dur, accelerația reacționează instant, tot feedback-ul către mine, că șofer, e sportiv, și apoi apas pe ambreiaj care se simte ca un norișor feeric scos din basme cu prințese...
Comment
-
Parerea mea (n-am experimentat pe pielea mea insa din ce am citit) este ca rev-hang-ul ala pe care majoritatea il injura, in viata de zi cu zi cu ajuta si multi ziceau ca dupa ce l-au dezactivat, schimbarile nu au devenit mai line, dimpotriva.
Mie sincer imi place cum sare inainte masina la schimbari agresive si compenseaza pentru fractiunea de secunda in care boost-ul este limitat de catre ECU. In plus, in urcari abrupte, faptul ca turatia nu-ti pica instantaneu este din nou de ajutor.
Ce mai trebuie inteles este faptul ca 1.5T-ul are o volanta grea (dual-mass) atarnata de el. Chiar daca dezactivezi din soft rev-hang-ul, masa volantei se simte iar turatiile nu vor cadea la fel cum se intampla la un motor cu o volanta usoara. In conditiile astea, rev-hang-ul din soft chiar poate ajuta la o cuplare mai smooth vs el OFF.
Iti doresti acum un ambreiaj tare, ca esti "pumped-up" si "racy" dar sa daca ai avea un ambreiaj dur pe masina cu care sa traiesti zi de zi, in trafic, cred ca te-ar enerva si mai tare si te-ar face sa te gandesti de 2 ori daca vrei sa nu sa iei masina cand pleci de acasa.
Comment
-
Originally posted by closchkutza View PostParerea mea (n-am experimentat pe pielea mea insa din ce am citit) este ca rev-hang-ul ala pe care majoritatea il injura, in viata de zi cu zi cu ajuta si multi ziceau ca dupa ce l-au dezactivat, schimbarile nu au devenit mai line, dimpotriva.
Mie sincer imi place cum sare inainte masina la schimbari agresive si compenseaza pentru fractiunea de secunda in care boost-ul este limitat de catre ECU. In plus, in urcari abrupte, faptul ca turatia nu-ti pica instantaneu este din nou de ajutor.
Ce mai trebuie inteles este faptul ca 1.5T-ul are o volanta grea (dual-mass) atarnata de el. Chiar daca dezactivezi din soft rev-hang-ul, masa volantei se simte iar turatiile nu vor cadea la fel cum se intampla la un motor cu o volanta usoara. In conditiile astea, rev-hang-ul din soft chiar poate ajuta la o cuplare mai smooth vs el OFF.
Iti doresti acum un ambreiaj tare, ca esti "pumped-up" si "racy" dar sa daca ai avea un ambreiaj dur pe masina cu care sa traiesti zi de zi, in trafic, cred ca te-ar enerva si mai tare si te-ar face sa te gandesti de 2 ori daca vrei sa nu sa iei masina cand pleci de acasa.
Comment
-
Originally posted by closchkutza View PostDin cate stiu, si la TypeR e cam la fel, cursa lunga, pedala moale, fara prea mult feedback. Sincer, pe mine nu ma deranjeaza deloc, il inveti destul de repede.
Comment
-
Si eu la fel. Posibil sa nu mai tin eu minte exact, ce-i drept eram si cu Fordul si la ala ambreiajul se simte diferit fata de Civic. Adica nu am facut comparatie back to back cu a mea si e posibil fie totusi diferenta. Poate apuc la un moment dat si un TD cu TypeR-ul dar se pare ca e complicat (fie nu-l au la TD, fie daca il au, incearca sa te convinga sa nu-l iei, cum s-a intamplat la Asko).
Comment
Comment