ARO - Autoturism Romanesc

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #46
    http://soim.ro/story.php?title=blest...-la-faliment-1

    Blestemul lui ARO - Şase ani de la faliment

    Blestemul lui ARO a lovit Muscelul după închiderea fabricii care a ţinut în viaţă zona de Nord a judeţului şi nu numai, căci Uzina câmpulungeană a asigurat pâinea angajaţilor atâtor întreprinderi din ţară, care lucrau diferite componente pentru maşina noastră. ARO a ridicat Muscelul şi tot ARO l-a şi coborât. Practic, l-a distrus şi l-a izolat de restul lumii, care se fereşte de Câmpulung ca de o zonă ciumată, cu un sfârşit lung şi dureros, dar sigur. Pe o hartă imaginară vedem Muscelul despărţit de restul judeţului de un zid, pe care locuitorii l-au simţit cât se poate de real şi aproape imposibil de trecut, cu excepţia celor care şi-au făcut bagajele şi au luat calea străinătăţii. În rest, ceilalţi s-au resemnat cu această barieră pusă de politicienii perindaţi prin funcţiile de la judeţ, care s-au înverşunat ca oraşul să rămână într-o „carantină” economică, după falimentarea întregii industrii locale. Astăzi, trăim blestemul lui ARO, care a adus asupra Muscelului toate relele posibile. Avem cele mai proaste drumuri din România, lăsate să se „macine” până la distrugere totală, indiferent ce culoare politică a avut conducerea ţării. Nicio investiţie notabilă n-a fost adusă în Câmpulung ori în zonă, ca să-i scape pe cei care vor să muncească de coşmarul şomajului. Şi, dacă am adus vorba de muncă, sfârşitul lui ARO le-a „tăiat” cheful muscelenilor încă în putere să caute altceva de lucru şi să înveţe lucruri noi, pentru a putea merge mai departe. În plus, atmosfera cenuşie a oraşului îmbătrânit. Am expus aceste consideraţii, care îi vor îndemna la reflecţii pe mulţi dintre cititorii ziarului - şi nu ne referim doar la cei legaţi de ARO, ci la toţi cei dezamăgiţi de îngroparea speranţelor muscelenilor într-un viitor mai bun - pentru că, astăzi, se împlinesc şase ani de la falimentul oficial al Uzinei.

    Cu ARO, Gheorghe Banu a pus mâna nu doar pe o găină, ci pe un întreg cuibar cu ouă de aur

    15 iunie 2006 va fi o dată importantă, cuprinsă într-o istorie a Muscelului, scrisă de urmaşii noştri, o zi neagră pentru locuitorii zonei, care şi-au clădit o viaţă datorită Uzinei. Pe 15 iunie 2006, judecătorul sindic de la Tribunalul Timiş a pronunţat deschiderea procedurii de faliment pentru SC ARO SA, după aproape un an şi jumătate în care muscelenii au sperat într-o reorganizare. Potrivit unor zvonuri, la sfârşitul anului 1994, s-a hotărât, pe termen scurt, mediu şi lung, soarta Uzinei. Coincidenţă sau nu, ziua de 1 noiembrie 2004 va rămâne în istoria ARO drept începutul sfârşitului declanşat de 61 dintre foştii angajaţi de la ARO, care, probabil, nu din iniţiativa lor, au cerut Secţiei Comerciale a Tribunalului Argeş ca societatea să intre în procedura de reorganizare judiciară şi faliment, pentru recuperarea salariilor restante.

    Numărul disponibilizaţilor care s-au îndreptat împotriva fabricii de la care au mâncat o pâine a crescut pe 4 ianuarie 2005, când grupul iniţiator al procesului a fost întărit de 344 de colegi, instigaţi de liderii de sindicat. Cererea angajaţilor a fost contestată de conducerea Uzinei, însă acţiunea i-a fost respinsă pe 26 ianuarie 2005. Atunci, SC ARO SA s-a ales cu un administrator judiciar, în persoana lui Gheorghe Banu, care a pus mâna nu doar pe găina cu ouăle de aur, ci pe tot cuibarul cu zburătoare preţioase. Pentru Banu, ARO s-a dovedit afacerea vieţii, visată de orice lichidator, care nu numai că i-a asigurat un renume în rândul colegilor de breaslă, cu o asemenea lichidare în CV, dar i-a şi umflat conturile cu aproximativ 2 milioane de dolari pe seama „cadavrului” ARO.

    Pe parcursul litigiului, disponibilizaţii au ridicat în continuu pretenţii, printre care şi cea de strămutare a dosarului de la Tribunalul Argeş la Tribunalul Timiş, lucru admis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. John Perez, proprietarul lui ARO, şi directorii acelei vremi ai societăţii s-au opus sentinţei de deschidere a procedurii de reorganizare judiciară şi faliment, însă recursul le-a fost respins pe 1 iunie 2005, la Curtea de Apel Timişoara. Foştii salariaţi implicaţi în proces au încercat şi să-l schimbe pe Banu din poziţia de administrator judiciar, acuzându-l ar fi comis mai multe ilegalităţi, fără succes, însă. Cum Perez n-a depus un plan de reorganizare a societăţii şi probabil că nici nu era interesat s-o facă, „investitorul strategic” fiind găsit rapid şi adus de PSD din cu totul alte motive decât cele de redresare, pe 15 iunie 2006, ARO a intrat în procedura de faliment.

    Privatizată în 2003, pentru doar 150.000 de dolari, ARO a fost vândută, a doua oară, cu 16 milioane de euro

    Societatea ARO ar trebui să deschidă manualul falimentelor, ca producător recunoscut naţional şi internaţional, ca mărime, ca număr de angajaţi, ca amploare a răbufnirilor sociale şi ca valoare a sumelor încasate de lichidatori după vânzarea bunurilor. În prezent, atât ARO, cât şi fostele sale filiale au alţi proprietari. • Prima mişcare a făcut-o John Perez, care, la câteva luni după ce a cumpărat societatea cu 150.000 de dolari, a înstrăinat Fabrica de Matriţe cu 2,7 milioane de dolari, deşi nu avea voie să vândă nimic. Potrivit zvonurilor de la acel moment, FSM avea producţie în execuţie, producţie în stoc şi nelivrată, precum şi contracte în derulare, în valoare de peste un milion de dolari la data la care a fost cumpărată de Gheorghe Bulugea. Victor Naghi spunea că Fabrica de Matriţe era o mină de aur şi că, dacă ar fi lucrat la capacitate, ar fi asigurat salariile tuturor angajaţilor de pe platforma ARO, la timpul respectiv. Aşadar, a fost un lucru bun că a ajuns la un muscelean, fiind singura dintre fabricile Uzinei care mai are activitate. • Pe 4 mai 2007, Blocul Funcţional ARO a fost vândut firmei Landmark Management, la preţul de 53.256.000 lei. • Fabrica de Piese şi Subansamble Auto a fost achiziţionată, în decembrie 2006, de Two Mar Business, la preţul de 2.361.248 lei. • Cesar a devenit proprietatea Amrom Automotive 2006, care a plătit pentru el 3.660.000 lei. • Clădirea şi terenul Centrului General de Comercializate ARO au fost valorificate în favoarea firmei Duton Plast, la preţul de 2.808.720 lei. • Pe lista bunurilor Uzinei, care şi-au găsit alţi proprietari, mai sunt clădirea IJPIPS, cumpărată de firma Cover, cu 368.112 lei, Baza Sportivă Kretzulescu, achiziţionată de Urban Development Management, cu 3.156.933,60 lei, Uzina Electrică, devenită proprietatea omului de afaceri Nicolae Toma, pentru suma de 460.000 lei, blocul de la Rotunda şi cele din fostul complex muncitoresc ARO. Procentul din vânzări aprobat pentru lichidator s-a cifrat la 10%.

    Călin Andrei, Gheorghe Banu şi Sergiu Filip ne-au minţit atât de frumos!

    Ce planuri optimiste prezentau în faţa câmpulungenilor, în urmă cu cinci ani, primarul Călin Andrei, lichidatorul Gheorghe Banu şi directorul firmei cumpărătoare a fostei platforme, Sergiu Filip! Un episod memorabil în istoria ARO s-a consumat pe 4 mai 2007, odată cu cea de-a doua vânzare a Uzinei câmpulungene, la aproape un an de la declararea falimentului. Ceea ce a fost numit „moment istoric” în septembrie 2003, când statul român, prin APAPS, a înstrăinat ARO firmei Crosslander, pentru suma infimă de 150.000 de dolari, a fost, de fapt, o catastrofă istorică pentru societate. A reprezentat, însă, o afacere cu fier vechi pentru compania bucureşteană Landmark Management, care a cumpărat-o cu 53.256.000 lei, adică 16 milioane euro.

    Înainte de încheierea tranzacţiei, Banu spunea că platforma ARO a fost vizitată de mai multe delegaţii, dar cei mai serioşi s-au dovedit reprezentanţii firmei lui Nicolae Raţiu. Tot lichidatorul declara triumfal că, după achitarea integrală a preţului, „va urma o perioadă de reabilitare, ale cărei costuri sunt estimate la 25-27 milioane de euro. După aceea, firma va căuta să desfăşoare unele activităţi productive.”

    În cazul în care Sergiu Filip a uitat, îi reamintim noi ce a declarat, acum cinci ani, în momentul în care a toastat, alături de primarul Călin Andrei şi lichidatorul Gheorghe Banu. „Câmpulungul este un oraş ca oricare altul, care merită o şansă. Din punctul nostru de vedere, era o oportunitate pe care nu o puteam pierde. Vrem să reabilităm o parte din clădirile existente, să găsim furnizori de componente din industria auto, pe care să-i readucem în Câmpulung, întrucât există o forţă de muncă disponibilă, şi să populăm platforma industrială, cu oameni care, în trecut, au furnizat piese pentru industria auto”, a afirmat Sergiu Filip, în mai 2007.

    Prezent la încheierea procesului verbal al licitaţiei, primarul Călin Andrei a vorbit despre „intervenţii şi acţiuni” derulate, în nume personal, pentru a găsi posibili investitori. „Am încrederea că societatea cumpărătoare are capacitatea să organizeze aici un parc industrial. Marele câştig va fi atunci când vom avea capacitatea să inaugurăm aici un parc industrial cu adevărat. Asta presupune pregătirea spaţiilor, găsirea forţei de muncă şi a investitorilor care să închirieze aceste spaţii. Primăria are posibilitatea să sprijine acest proiect, prin oferirea de facilităţi, punerea la punct a infrastructurii din jurul societăţii, etc.”, a precizat, la acea vreme, Andrei.

    “Pericol de prăbuşire... a Câmpulungului!”

    Declaraţiile pompoase, la fel de ispititoare precum susurul şampaniei în paharele ridicate în cinstea „afacerii” ARO, au fost acoperite de zgomotul utilajelor, care au început să taie ceea ce s-a clădit timp de 50 de ani. Este treaba proprietarului ce face în curtea sa, pe care a golit-o de halele culcate la pământ pe rând. Că va fi vreo fermă de vaci sau vreo cultură de cartofi, de asemenea, este treaba lui. „Câmpulung Industrial Park” rămâne, deocamdată, un imens cimitir de fier vechi, unde se taie în continuu “scheletul” fostei fabrici, se dărâmă ziduri şi se surpă cinci decenii de istorie şi de muncă a zeci de mii de oameni. Ca o ironie, avertizarea „Atenţie, pericol de prăbuşire!”, înscrisă pe peretele halei vechi în care s-a născut ARO, s-ar potrivi la intrarea în Câmpulungul lăsat fără şansă de renaştere după pierderea unui brand naţional.

    Teama de Securitate îi împiedică pe mulţi să vorbească despre ARO

    „Zidurile care plâng” aduc lacrimi în ochii celor care şi-au lăsat tinereţea în interiorul lor, aduc amintiri de demult în prezent şi dezleagă limbi. „Mă simt ca şi când m-aş fi eliberat.”, ne spunea unul dintre interlocutorii pe care i-am avut de curând, după ce a povestit lucruri legate de ARO, petrecute cu zeci de ani în urmă. Unii au tăria să elibereze aceste amintiri, să le transmită mai departe celor tineri, pentru ca ARO să nu moară definitiv în conştiinţa locuitorilor acestei aşezări. La rândul nostru, deseori, am fost întrebaţi care este scopul realizării acestui serial „Din istoria ARO Câmpulung”. De ce şi pentru cine? Răspunsul este simplu: pentru că ne dorim ca ARO să nu piară odată cu aceste ziduri moarte, iar povestea sa, aşa cum a fost percepută de la locul de muncă al fiecărui interlocutor, de la muncitorul de la strung, până la director, să fie cunoscută şi să rămână scrisă pentru totdeauna.

    Însă nu este uşor să obţii informaţii, căci unii dintre foştii angajaţi au o reticenţă de a relata despre activitatea lor la fosta întreprindere. Ca şi când n-ar fi „suficientă” pentru noi imposibilitatea de ajunge la o arhivă a Uzinei ARO, de multe ori, ne-am lovit de refuzul celor contactaţi de a povesti ce-şi mai amintesc din vremurile când erau salariaţii fabricii. Fie că motivează refuzul, elegant, printr-o „amnezie” parţială sau totală, fie că sunt categorici, atunci când spun că nu vor şi gata - ne-a fost dat să auzim la un fost director că nu este atât de nostalgic după ARO, încât să povestească una-alta - ce putem înţelege din atitudinea lor? Ori este o teamă a celor care au avut o presupusă colaborare cu Securitatea, care îi împiedică să se exprime liber, ori activitatea lor la ARO n-a fost tocmai în regulă, de aici, interesul de „a nu mai dezgropa morţii”.

    Prezent la Câmpulung, preşedintele Constantin Nicolescu, cel puţin, îi îndemna, în luna iulie a anului 2006, pe musceleni să uite ARO, care abia intrase în faliment: “Haideţi să uităm problema ARO! Am plâns prea mult pentru uzină. Nu mai înviem mortul! Oraşul acesta a existat şi înainte de a fi ARO. Să închidem acest capitol de comentarii şi plângeri!” În timp, peste ruinele platformei s-a aşternut uitarea. Singura zbatere de a păstra numele ARO în actualitate rămâne a ziarului „Evenimentul Muscelean”, care a iniţiat, în luna februarie a anului 2010, serialul „Din istoria ARO Câmpulung”.

    Mulţi tânjesc după sunetul sirenei de la ARO

    „Vaca lui Naghi”, aşa numeau muncitorii sirena care anunţa diferitele momente din programul de lucru: începerea lucrului, terminarea lui, pauza de masă etc., semn al disciplinei impuse de Victor Naghi. „De la cazanele centralei termice, era o sirenă pe aburi, ca la vapoare. La 7 fără un sfert, suna sirena o dată şi se închideau porţile, pentru cei care intrau în tură, nu mai avea voie nimeni să intre în fabrică după ora 7 fără un sfert. Apoi suna la 7 fix, când se schimba tura, unii încetau lucrul, iar alţii începeau lucrul. La ora 7 şi un sfert mai suna o dată sirena, pentru că se deschideau porţile să plece acasă cei care ieşeau din tură. În mod normal, programul de lucru nu era de 8 ore, ci de 8 ore şi jumătate. Mai suna la 10 şi jumătate şi la 11 fără un sfert, pauza de masă, un sfert de oră. Au fost perioade când era de o jumătate de oră această pauză de masă, când se făcuse schimbul 3 doar de 7 ore, erau schimbul 1 şi schimbul 2 câte 8 ore şi jumătate. În general, 8 ore se lucra şi pauza de masă era de un sfert de oră, inclusă în programul de lucru. Suna apoi la 3 fără un sfert, la 3 fix şi la 3 şi un sfert, când, la fel, se închideau şi se deschideau porţile pentru schimbul de ture.”, ne-a povestit un fost angajat. Sirena era exact ca la locomotivă, o manetă la Centrala Termică, pe care o acţiona operatorul de la cazanul de aburi. „Acolo era foc continuu şi nu era un om, lucrau pe schimburi. Cine era de tură avea ceas acolo şi ştia când trebuie să tragă de manetă, trăgea, efectiv, de o pârghie. Era o obligaţie de serviciu, dar era bine pentru tot oraşul. Înainte de „Vaca lui Naghi”, şi la Centralele Termice de la Băile Kretzulescu, la ora 2.00, se trăgea sirena şi ştia lumea că e ora 2.00. Nu trebuia ceas, lumea ştia după „Vaca lui Naghi” cât e ceasul... un Bing-Bang al nostru. Se mai trăgea alarma pentru evenimente deosebite, când a murit nea Ghiţă Albu s-a tras două minute. Se auzea de la Furnicoşi până dincolo de Mausoleu, în toată Bughea se auzea „Vaca lui Naghi”.

    “Atenţie, pericol de prăbuşire!”... a Câmpulungului

    Falimentul fabricii a tras după sine „falimentul” traiului muscelenilor. „Plâng zidurile la ARO!” este metafora unui fost angajat, care descrie cel mai bine faptul că s-a ales praful de Uzina care a pus pâinea pe masă pentru zeci de mii de musceleni: celor 14.000 de salariaţi, la un moment dat, şi familiilor acestora. Oare, vor fi de ajuns lacrimile celor care privesc rămăşiţele acestui „motor” care punea în mişcare nu doar Câmpulungul, ci şi comunele învecinate, ca să stingă norul de praf cauzat de demolarea lui ARO?! Probabil că nu, pentru că s-au distrus nu doar câteva clădiri devenite nefolositoare, ci s-a distrus trecutul unei comunităţi, care, în mod intenţionat, nu s-a dorit a fi prezent şi viitor pentru locuitorii săi. Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim cum ar fi arătat Câmpulungul şi ce viitor aveau oamenii săi dacă ARO ar fi urmat calea Uzinei de la Colibaşi. Câtă lume avea de muncă, câţi dintre cei dragi rămâneau acasă, câte familii continuau să fie unite, ce încredere şi siguranţă aveam în ziua de mâine! Toţi cei care vin la Câmpulung ne reproşează că văd pe stradă, în dreapta şi-n stânga, oameni trişti, cu capete plecate, deprimaţi, fără chef de viaţă. A contribuit la terminarea psihică a muscelenilor şi distrugerea lui ARO, care a „retezat” orice speranţă de mai bine.

    Chiar acum, în ciuda faptului că s-a „iginiezat” platforma, nu se întâmplă nimic acolo, care să readucă în vieţile muscelenilor bucuria de a lucra din nou acasă. În schimb, de fosta „Poartă 2” este mai bine să te ţii la distanţă. Paragina care a pus stăpânire pe clădirile pline de viaţă în trecut te face martor al „morţii lui ARO”.

    Un loc care fremăta de forfota muncitorilor s-a transformat într-un „cavou” uriaş, abandonat, cu ziduri fărâmiţate şi menţinute în poziţia verticală prin puterea hazardului, ce-şi aşteaptă soarta celorlalte imobile sacrificate pe altarul unor investiţii cu care am fost „vrăjiţi” în momentul înstrăinării blocului funcţional. „Atenţie, pericol de prăbuşire!” sunt avertizaţi, printr-o inscripţie pe peretele măcinat de vreme, hoţii care au şterpelit tot ce le-a fost de folos din interior. Pentru Landmark Management, societatea cumpărătoare, platforma a reprezentat, în mod firesc, o afacere, de aceea, a achiziţionat-o. Nu firma proprietară este de condamnat pentru ruina de la margine de Câmpulung, ci toţi care s-au perindat la conducerea ţării şi a fabricii care i-au dorit şi grăbit sfârşitul.
    Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
    ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

    Comment


    • #47
      Asta e mana papusarilor de francmasoni care conduc Romania si aproape toate tarile lumii, prin cozile de topor de pe scena polititcului, care au dus la subminarea economiei nationale si la vinderea ei pe bucati marii finante mondiale in schimbul puterii.

      Comment


      • #48
        tocmai m-au anuntat baietii de pe forum:

        http://clubaro4x4.com.ar/
        Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
        ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

        Comment


        • #49
          http://www.zf.ro/auto/cum-a-ajuns-ar...izare-10194209

          Cum a ajuns ARO de la top 5 maşini de teren vândute în lume la un experiment eşuat de privatizare

          O anchetă despre destinul tragic al unuia dintre cele mai celebre branduri româneşti va fi prezentată în emisiunea "România, te iubesc!", duminică, de la ora 18.00, la Pro TV, informează televiziunea.

          Dacă, înainte de 1989, românii se luptau să dobândească o maşină de teren românească, acum peste ARO se aşterne praful istoriei.

          Duminică, la "România, te iubesc!", corespondentul Ştirilor Pro TV Cosmin Savu încearcă să descâlcească încrengătura de afaceri şi de personaje care au jucat un rol nefast în istoria acestui brand.

          "Maşina care s-a aflat în top 5 maşini de teren vândute în lume a devenit subiectul unui experiment eşuat în lungul şir de privatizări din România postdecembristă", a declarat Cosmin Savu.

          "O bătaie de joc la adresa generaţiilor de muncitori din Muscel, cei care păstrează viu spiritul maşinii româneşti. Politicieni, oameni de afaceri dubioşi şi foşti angajaţi de servicii secrete, cu toţii au jucat un rol în istoria fatală de la ARO", a completat corespondentul Ştirilor Pro TV.

          Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
          ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

          Comment


          • #50
            ARO, disparitia unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand international si de ce a fost ingropat

            http://romaniateiubesc.stirileprotv....-ingropat.html



            ARO, disparitia unui simbol - Partea II. Masurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film

            http://romaniateiubesc.stirileprotv....t-de-film.html



            ARO, disparitia unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizari: furt, prostie, dezinteres controlat si interes tintit

            http://romaniateiubesc.stirileprotv....es-tintit.html
            Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
            ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

            Comment


            • #51
              dap.trist.de altfel tot ce a fost bun in tara asta a avut aceiasi soarta!cu parare de rau spun doar atat:NE MERITAM SOARTA!daca am fi fost Norvegieni sau alta natie nu s-ar fi intamplat asta!
              ex CL7 AT 2006
              CN1 Sport 2005
              KB 1 2007-"A gloriously good car that no-one in their right mind will ever buy"

              "The Honda Legend is a highly technically complicated and luxurious bit of kit that seems to be making more of a name for itself as the secondhand sale of the century"

              Comment


              • #52
                si cand te gandesti ca masina asta a castigat o groaza de batalii cu alte marci consacrate, mai ales pe urcari in panta cu inclinatie mare. polonezii sunt fani aro. le modifica de le merg fulgii.

                un film dragut

                http://www.youtube.com/watch?v=NTgp6...e=results_main
                Accord Type S, 2.4 190cp+
                Nissan Patrol '90, 2.8 116cp bestia de noroaie
                Land Rover Discovery 2, Td5 2.5 170cp, overland

                Comment


                • #53
                  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=...ture=endscreen
                  Accord Type S, 2.4 190cp+
                  Nissan Patrol '90, 2.8 116cp bestia de noroaie
                  Land Rover Discovery 2, Td5 2.5 170cp, overland

                  Comment


                  • #54
                    http://www.adevarul.ro/actualitate/A...801520057.html

                    SERIAL ADEVĂRUL „Prin cenuşa istoriei“ (episodul 3): Aro, maşina condusă către faliment. Cum a ajuns o firmă de apartament să cumpere un colos al industriei româneşti

                    Istoria singurului autoturism 100% românesc este ca o poveste de dragoste. Începe frumos, se complică odată cu timpul, pentru ca în final să rămână doar amintirile. „Adevărul" recompune filmul eşecului.

                    În cei 49 de ani de activitate, uzina Aro Câmpulung Muscel a produs peste 380.000 de autoturisme. În anii '70, Aro era a patra maşină de teren ca performanţe din toată lumea. Traseul de la glorie la ruine e presărat cu de toate: încremenirea tehnologică de dinainte de Revoluţie, căpuşarea sistematică din anii '90 şi privatizarea cu autodistrugere programată din preajma aderării României la structurile europene.

                    Înainte de Aro a fost IMS. În 1957, primele autovehicule produse de uzina argeşeană au fost IMS 57 - copii destul de fidele ale GAZ-ului rusesc. 15 ani mai târziu a apărut primul Aro proiectat şi produs în totalitate de inginerii români. Marian Bădiţă a fost inginer de concepţie la maşina 100% românească. „Am proiectat Aro 24 din bară în bară. Ne-am inspirat după Fiatul Campagnola.

                    Pe atunci, maşina noastră era pe locul patru în lume la capitolul autoturisme de teren, conform revistelor de specialitate ale timpului. Clasamentele se făceau ţinând cont de cifrele de vânzări şi de aria de extindere în lume. Aro venea după Jeep-ul american, Land Rover-ul britanic şi Toyota japoneză".

                    CULTURA ARO ÎNCEPEA DE LA ŞOIMII PATRIEI

                    Aro se vindea în Africa, America de Sud (Columbia a importat cele mai multe maşini Aro), în Europa (cu precădere în Cehoslovacia şi Republica Democrată Germană), în ţările arabe, SUA, Canada. Practic, din trei maşini care ieşeau pe poarta fabricii, două mergeau la export. Colaborarea cu Statele Unite ale Americii a început în anii '70. Americanilor le-a plăcut designul dur al Aro şi chiar au trimis motoare Ford, pentru ca inginerii români să înveţe să producă motoare mai performante.



                    Aro, o maşină pentru oameni amărâţi

                    Cum Aro era exportat în peste 100 de ţări, muncitorii români erau adesea trimişi peste hotare pentru a-i instrui pe străini cum funcţionează şi cum se repară motoarele Aro. În Italia era montat cel mai performant Aro din istoria acestei mărci. Românii trimiteau caroseria şi şasiul, iar motoarele ataşate de italieni erau de la fabrica Volkswagen.

                    În 1976 a fost creat Institutul de subingineri - o clădire lipită de fabrică, unde muncitorii se şcoleau după orele de program. Dar până la institut, copiii şi tinerii erau educaţi în „cultura Aro". Ion Cotescu, fost mecanic auto montor la Aro, astăzi ajuns vânzător de ziare, îşi aminteşte: „De la «şoimii patriei», din grădiniţă, te educau ca viitor muncitor la Aro. Se ducea directorul Naghi la grădiniţe şi copiii cântau şi se jucau cu maşinuţe Aro făcute din lemn".

                    60% din populaţia activă a oraşului lucra la uzină, adică 12.000 de oameni. Restul lucrau în minele de cărbune din comunele limitrofe. Cotescu îşi aminteşte prima zi de lucru la Aro: „Am fost primit, la fel ca fiecare muncitor nou, de directorul general Victor Naghi, care mi-a arătat ce scria la intrarea în fabrică: «Cea mai înaltă facultate e uzina». Directorul Naghi a zis: «De acum asta e casa ta». Am început cu 1.400 de lei salariu şi am ajuns la 3.000 de lei. Directorul avea cam 6.000 de lei, dar erau muncitori care câştigau mai mult ca directorul".

                    CEAUŞEŞTII, FRÂNA MAŞINII NOASTRE DE TEREN

                    Până la Revoluţie, Aro producea între 13.000 şi 20.000 de maşini pe an. Numărul a crescut odată cu megalomania lui Ceauşescu, atingând apogeul în 1989.

                    Desigur, calitatea a a scăzut, împrospătarea tehnologiei de fabricare a fost sistată, piesele greşite nu mai erau trecute ca rebuturi, ci erau folosite în producţie. Aurel Dordea, director la Aro în perioada de apus a fabricii, 2001-2003, spune că uzina a încetat să mai aibă viitor cu începere din anii '80: „Motivul principal pentru care a căzut Aro este că fabricile de automobile străine au avansat la o tehnologie superioară, iar noi aveam tehnologie de anii '50.

                    Trenul l-am pierdut în perioada anilor '85-'86 când aveam pregătit un automobil nou, gen Nissan Terano, erau şi probele făcute, tot. Dar directorii de atunci au tot plimbat proiectul pe la Ceauşescu, au tot amânat, şi nu s-a mai făcut. Dacă o făceam, eram obligaţi să schimbăm şi tehnologia. Am rămas la maşina veche şi odată cu asta la tehnologia veche".



                    În anii ’80, Ceauşescu a frânat investiţiile în uzina de la Câmpulung

                    Aro 10 TT a fost unul dintre proiectele de maşină blocate de cuplul dictatorial. Maşina avea şasiu de Aro şi caroserie de Dacia Break.„Era o maşină destinată agricultorilor. Când a văzut-o Ceauşeasca, a spus: «Nicule, asta nu-i nici cal, nici măgar»", spune inginerul Bădiţă. Dar a venit Revoluţia, care nici n-a fost la Câmpulung. În 1990, Aro nu mai era a patra maşină de teren din lume, iar curând-curând avea să nu mai fie deloc.


                    LA ARO SE FĂCEAU ŞI OBUZE

                    Din 1984, în curtea Aro a apărut şi o fabrică de obuze. În mare secret, să nu ştie nimeni. „Din fabrica de obuze pornea un tunel care ducea sub un deal, unde erau depozitate obuzele. A fost tăiată din temelii şi fabrica asta, după Revoluţie. Unele utilaje n-au putut să le scoată şi au turnat beton peste ele", explică inginerul Marian Bădiţă.

                    Blestemul anilor '90: atacul „căpuşelor"

                    La momentul Revoluţiei din decembrie 1989, situaţia uzinei Aro era complicată şi avea multe aspecte. Pe de o parte, stimulată de megalomania lui Ceauşescu, fabrica din Câmpulung ajunsese pe noi culmi ale producţiei, cu aproape 20.000 de maşini pe an, şi avea contracte de export cu zeci de ţări din întreaga lume. Pe de altă parte, maşinile Aro erau tot mai puţin performante întrucât linia tehnologică nu mai fusese îmbunătăţită de câteva decenii.

                    După 1990, noua conducere a României a administrat „Aro" ca pe întreaga moştenire industrială preluată de la regimul anterior, adică în mod catastrofal. „Petre Roman a spus atunci că industria României este un morman de fiare vechi, ceea ce nu era adevărat. Ei au vrut să inducă populaţiei că totul e distrus, să pregătească lumea pentru ce avea să urmeze. Nu au avut nicio intenţie să îndrepte ce era de îndreptat", acuză Marian Bădiţă, fost inginer de concepţie la Aro Câmpulung. În zilele următoare vom prezenta şi o reacţie a lui Petre Roman.



                    În anii '90, Nadia Comăneci a promovat imaginea Aro

                    În cazul Aro, statul a făcut, pentru început, două mari greşeli: a refuzat să investească în retehnologizarea uzinei şi a căutat să satisfacă cu orice preţ cererea uriaşă de pe piaţa internă. Aurel Dordea, directorul „Aro" între 2001 şi 2003, crede că „Aro nu avea nevoie de investiţii prea mari ca să funcţioneze bine şi corect. Era nevoie de modernizarea tehnologiei şi de ceva capital. Dar statul m-a dat pe mâna privaţilor, să mă împrumut acolo şi să plătesc dobânzi mari. Şi de aici a pornit dezastrul". Tot un fost director, Mărţişor Ciobanu, spune că după liberalizarea preţurilor din 1990, materiile prime au fost tot mai scumpe, iar costul de producţie al unei maşini crescuse de la 140.000 de lei la 400.000 de lei. Ministerul de Finanţe nu a permis şi creşterea preţului de vânzare pentru un automobil Aro, ceea ce a făcut ca uzina să lucreze pe pierdere. „Într-o şedinţă de Guvern am ridicat această problemă şi mi s-a spus să tac din gură. Aro a fost distrus cu bună ştiinţă".

                    CU SACII DE BANI LA POARTA UZINEI

                    Înainte de 1989, românii puteau să-şi cumpere un Aro doar dacă aveau relaţii la nivel înalt. După Revoluţie, libertate a însemnat inclusiv şansa de a-ţi putea cumpăra mai uşor o maşină de teren. Maşini Aro, multe dintre ele cu defecţiuni, dar în continuare Aro - visul de neatins al românului. Ion Cotescu îşi aminteşte: „În 1989 aveam contracte mari de tot, dar după ce a picat Ceauşescu s-a dat drumul către piaţa internă. Veneau ciobanii cu saci de bani să cumpere maşini Aro, era coadă la poarta uzinei. O Dacie era 80-90.000 de lei, un Aro era 200.000. Şi cu toate astea era o cerere atât de mare că le vindeam pe unele fără roată de rezervă. Directorii au vândut tot la intern, ba chiar refuzau exportul. Şi am început să pierdem contractele la export, plus că n-am mai îmbunătăţit maşina din moment ce în ţară ţi-o cumpărau oricum. Când o dai la extern, ăla îţi mai spune «aia nu e buna, aia nu e bună, schimbă asta, schimbă ailaltă». Şi atunci mai evoluezi şi tu. Noi am rămas pe loc".



                    Maşina românească a ajuns în peste 100 de ţări. Aici, în America de Sud

                    MORIŞCA INTERMEDIARILOR

                    Această deschidere totală către piaţa internă n-a fost întâmplătoare. În anii '90, aproape toţi cei care s-au perindat la conducerea uzinei din Câmpulung şi-au deschis firme, în mod direct sau prin intermediari. Aceste firme erau un fel de reprezentanţe auto. Luau maşinile de la uzină cu un preţ mic şi le vindeau către populaţie cu un preţ mare. Diferenţa intra în conturile celor care peste noapte deveniseră „oameni de afaceri".
                    „Mulţi dintre cei care şi-au deschis astfel de firme erau foştii securişti care se ocupau de secţiile din uzină înainte de Revoluţie. Aveau oameni care stăteau la poarta uzinei şi, cum apărea un client, îl îndrumau către firmele lor. În Câmpulung erau vreo 20 de firme. Nu mai putea lumea să ia de la uzină, era obligată să cumpere de la ei. Plus că uzina nu mai cumpăra materii prime de la sursă, lua prin firmele băieţilor deştepţi, care umflau preţurile", spune Ion Cotescu.

                    Aşa stând lucrurile, este uşor de înţeles de ce contractele la export au fost ignorate şi, treptat-treptat, pierdute în totalitate. Cei din conducerea uzinei aveau tot interesul să vândă către piaţa internă, unde ei şi oamenii lor câştigau sume uriaşe din afacerile cu Aro, care în 1997 încă era pe locul 3 în topul celor mai vândute maşini în România, după Dacia şi Daewoo. Numai că, spre sfârşitul anilor '90, cererea de pe piaţa internă a început să scadă. Populaţia era tot mai săracă şi, în plus, începuse să descopere maşinile second-hand aduse din străinătate, în multe cazuri mai fiabile decât un Aro nou-nouţ fabricat cu tehnologia anilor '70.



                    Aro, o maşină care a făcut furori pe continentul african

                    Căpuşată ani la rând de cei care ar fi trebuit să-i vegheze prosperitatea, fără contracte de export şi cu cereri tot mai puţine din ţară, uzinele Aro se găseau într-o situaţie dramatică. Datoriile erau uriaşe, tehnologia - tot mai învechită, iar mare parte dintre miile de angajaţi fuseseră disponibilizaţi. S-au declanşat proteste de stradă. Oamenii au cerut statului să salveze uzina, iar statul a hotărât că singura soluţie este privatizarea. Căpuşele care se hrăniseră ani la rând cu sângele colosului Aro se pregăteau acum pentru lovitura de graţie.

                    "Eu n-am rămas director la Aro când am văzut că se pune problema privatizării cu Perez. Îi ştiam puterea financiară şi n-am avut încredere".
                    Aurel Dordea
                    fost director Aro

                    Aro şi Caritas
                    Unii s-au îmbogăţit de pe urma maşinilor Aro în perioada jocurilor piramidale. „Când a fost atunci nebunia cu Caritas veneau şmecherii şi cumpărau maşini cu plata la 30, 60 sau 90 de zile. Mergeau cu ele la Cluj, îi aşteptau pe cei care retrăgeau bani de la Caritas şi le vindeau maşinile. În uzină, maşina era la 400.000 de lei, iar la Cluj-Napoca se vindea cu 800.000 de lei", povesteşte inginerul Marian Bădiţă.

                    Cadoul statului pentru misteriosul domn Perez

                    La 26 septembrie 2003, prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), compania Cross Lander USA, condusă de americanul John Perez, devenea noul proprietar al uzinei Aro Câmpulung Muscel în schimbul sumei de 153.000 de dolari. Guvernul Năstase, care conducea România la acea vreme, a anunţat tranzacţia ca pe un succes, o mutare care va salva uzina de la faliment. Realitatea era alta. Cine văzuse contractul şi cunoştea amănuntele afacerii putea să anticipeze cu uşurinţă ce va
                    urma.

                    Cross Lander USA era, de fapt, o firmă de apartament care îşi schimbase numele cu câteva zile înainte de încheierea tranzacţiei. Suna pompos şi familiar, dar nu avea nicio legătură cu industria constructoare de maşini. Şi cu toate acestea, în contract se angaja să asigure în mod gratuit „know-how" în domeniul producţiei şi metodelor tehnologice. O firmă de apartament îşi oferea preţioasa „experienţă" unei uzine care fabrica maşini de aproape 50 de ani! Patronul John Perez, un american cu origini cubaneze, fusese toată viaţa un dealer de automobile şi cultivase relaţii apropiate cu firmele de comerţ exterior ale României comuniste şi cu ofiţerii de Securitate care le controlau. Apariţia lui în privatizarea Aro nu era deloc întâmplătoare.

                    O PRIVATIZARE FRAUDULOASĂ

                    Prin contractul de vânzare-cumpărare, Cross Lander USA se angaja să facă investiţii de peste 2 milioane de dolari, să lanseze un nou model Aro şi, cel mai important, să facă dovada bonităţii într-un termen de 20 de zile printr-un aviz emis de Eximbank. Aceeaşi situaţie ca în recenta încercare de privatizare a Oltchim: dacă firma Cross Lander nu făcea dovada bonităţii în termenul stabilit, contractul era anulat, cum s-a întâmplat în cazul lui Dan Diaconescu.

                    Numai că, în privinţa lui John Perez, Guvernul a fost mult mai îngăduitor. În toamna acelui an 2003 s-au semnat mai multe acte adiţionale prin care termenul de îndeplinire a condiţiilor era amânat, până când, la 6 ianuarie 2004, şeful APAPS, Ovidiu Muşetescu, a semnat actul final constatând îndeplinirea promisiunilor prevăzute în contract. România asista, de fapt, la o privatizare făcută prin fraudă, întrucât Eximbank nu a emis niciodată vreo hârtie care să ateste bonitate financiară a investitorului John Perez. Ovidiu Muşetescu a murit în anul 2009 şi nu a fost niciodată tras la răspundere.

                    1.244 DE TONE DE FIER VECHI

                    Statul român avea să fie în continuare foarte îngăduitor cu americanul John Perez, căruia, după ce că îi vânduse un colos industrial pe o sumă ridicolă, i-au mai şters şi datorii însumând 1.700 de miliarde de lei vechi pe care Aro le avea la bugetul de stat. Bineînţeles că firma Cross Lander nu a făcut nici investiţiile la care se angajase, iar noul model promis s-a dovedit un eşec după ce Perez l-a prezentat în SUA cu mare fast, iar apoi n-a putut onora comenzile, totul transformându-se într-o mare ţeapă. Pe site-urile auto din America, cei care au testat modelul „Cross Lander" scriau că maşina e atât de proastă încât nu i se închid nici uşile.



                    John Perez a dat un tun şi a dispărut

                    La scurt timp de la privatizare a devenit cât se poate de clar că John Perez nu era capabil şi nici nu avea de gând să revitalizeze uzina, pe care a început să o vândă bucată cu bucată, ignorând clauzele din contractul de privatizare care interziceau orice înstrăinăre. În 2004, John Perez, care cumpărase Aro cu 153.000 de dolari, a vândut „Fabrica de Scule şi Matriţe", considerată cea mai importantă componentă a uzinei, cu 2,7 milioane de dolari.

                    De asemenea, în cursul anului 2004, de la Aro s-au vândut 1.244 de tone de fier vechi şi, prin licitaţie, au fost înstrăinate 270 de mijloace fixe (maşini unelte, containere, mijloace de transport, etc.). Cifra de afaceri scăzuse la jumătate faţă de momentul privatizării, pierderile erau tot mai mari, au fost acumulate noi şi noi datorii. Angajaţii au fost disponibilizaţi în mai multe etape, s-a vândut ce mai era de vândut, iar în 2006 uzina Aro, care peste un an ar fi aniversat o jumătate de veac, a încetat să mai existe.

                    153.000 de dolari este suma cu care John Perez a cumpărat fabrica Aro Câmpulung Muscel.

                    „Securitatea, iubiţii mei..."

                    La fel ca în majoritatea privatizărilor care au contribuit la distrugerea economiei româneşti, şi la Aro întâlnim aceleaşi ingrediente: influenţă politică, servicii secrete şi investitori străini care înainte de '89 au lucrat cu firmele de comerţ exterior controlate de Securitate. „Perez a plătit o sută şi ceva de mii de dolari pentru Aro. El nu a cumpărat uzina, i-a fost făcută cadou. Iar un cadou îl faci cuiva pe care îl cunoşti", spune Aurel Dordea, fost director Aro. E o logică corectă, care impune o întrebare: cine şi de unde îl cunoştea pe misteriosul John Perez?

                    Înainte de 1989, Perez a fost dealer auto în Statele Unite şi în acest fel a cultivat relaţii strânse cu firmele de comerţ exterior ale României comuniste, controlate din umbră de fosta Securitate. E de presupus că, din moment ce derula treburi comerciale cu o ţară din blocul comunist în timpul Războiului Rece, nu putea fi străin nici de structurile statului american. În anii '90 s-a ocupat de distribuţia Coca-Cola în Europa de Est, inclusiv România, iar în 1997, prin firma EEI, a încercat să exporte Aro pe piaţa americană prin intermediul firmei Dunărea SA, patronată de Costin Frâncu, cel care înainte de Revoluţie conducea Întreprinderea de Comerţ Exterior cu acelaşi nume şi care lucra pentru fondurile secrete ale Securităţii.

                    În momentul privatizării din 2003, John Perez a beneficiat, în mod indiscutabil, de susţinere politică din partea guvernării PSD. Perez se cunoştea bine cu Constantin Nicolescu, „baronul" de Argeş, care la acea vreme era senator PSD. Relaţiilor celor doi datau tot din perioada comunistă, când Nicolescu a fost reprezentantul Dacia Piteşti în America Latină şi mai apoi coordonatorul activităţii de comerţ exterior la Centrala Industrială de Autoturisme Piteşti. Înainte de a face Facultatea de Comerţ Exterior (1974-1978), Nicolescu a lucrat la Aro ca mecanic auto (1967-1969). În prezent, acesta este cercetat de DNA pentru fraudarea unor fonduri PHARE de peste 1,2 milioane de euro.

                    Influenţa lui Nicolescu s-a făcut simţită în special în problema bonităţii lui John Perez. În mod normal, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) ar fi trebuit să adune date despre capacitatea investitorului american de a administra o uzină de importanţă strategică a României şi să facă un raport către APAPS. Presa argeşeană a scris, la vremea respectivă, că fratele „baronului" de Argeş, colonelul SIE Petre Nicolescu, ar fi ascuns datele privind lipsa de bonitate a lui Perez, totul sub protecţia lui Constantin Nicolescu, care ocupa şi funcţia de preşedinte al Comisiei Speciale de control parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe.

                    Mărţişor Ciobanu, directorul Aro între 1992 şi 1994, afirmă: „Înainte de privatizare, Perez mi-a cerut o întâlnire. Mi-a propus să facă parte din echipa lui de la Aro, iar când l-am întrebat ce vrea să facă el la Aro mi-a zis: «În primul rând eu nu am niciun ban. Am fost adus să fac această privatizare». Cine l-a adus? Constantin Nicolescu. El s-a aflat în spatele acestei afaceri, cu girul liderilor PSD de la vremea respectivă".

                    Ciobanu vorbeşte din postura celui aflat, la rândul său, într-una dintre taberele care au vânat uzina Aro. După falimentul din 2006, acesta a reuşit să cumpere Centrul de Studii Auto al fabricii prin intermediul unei firme în care era asociat cu Virgil Măgureanu, fost director al SRI. În Câmpulung se vorbeşte că Ciobanu a fost ofiţer de Securitate sub acoperire, fiind transferat ca inginer la Aro imediat după revolta muncitorilor de la Braşov (1987). Mărţişor Ciobanu confirmă că a părăsit postul de profesor universitar la Braşov şi s-a mutat la Aro Câmpulung în ianuarie 1988, imediat după revoltă, dar spune că unicul motiv a fost incapacitatea de a mai suporta politizarea învăţământului.
                    Prin fereastra chioşcului său de ziare, Ion Cotescu şuieră a pagubă şi trage o concluzie simplă, de fost muncitor: „Securitatea, iubiţii mei...".



                    Atât a mai rămas din uzina Aro (foto: Evenimentul muscelean)

                    ION COTESCU - CONDAMNAT PENTRU TERORISM
                    În 2007, Ion Cotescu a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru ameninţări teroriste. El a fost acuzat că a răspândit plicuri cu mesaje de ameninţare cu moartea la adresa celor responsabili de privatizarea Aro. Ameninţările vorbeau de infestarea celor vizaţi cu gripă aviară, îmbolnăvirea nevestelor acestora cu SIDA, incendierea caselor şi a maşinilor.

                    Nimic despre oameni şi melci

                    Falimentul Uzinei Aro a lăsat mii de oameni pe drumuri, dar a devenit sursă de inspiraţie pentru cel mai aşteptat film al anului, în România: „Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu. Scenariul, scris de Ionuţ Teianu, pleacă de la o poveste exploatată de presa locală, dar care a ajuns în paginile ziarelor din toată lumea. Se întâmpla în 2002. Uzina era aproape de faliment, muncitorii erau neplătiţi de trei luni şi scorneau tot felul de idei pentru a redresa producţia: să-i trimită Sultanului din Brunei un Aro (aflaseră din presă că e singura maşină de teren care-i lipseşte din colecţie), sau să doneze spermă la o bancă de spermă. Povestea donării de spermă o ştie cel mai bine liderul sindical Ion Cotescu: „Un mucalit, care citise prin «Evenimentul zilei» că studenţii de la Timişoara donează spermă în schimbul a 50 de dolari, a zis: «Cotescule te duci şi le spui că noi muncitorii le cerem directorilor, celor de la AVAS şi politicienilor să se ducă să doneze spermă ca să salveze fabrica, asta e soluţia noastră». A fost o băşcălie".



                    Ion Cotescu, sindicalistul care a inspirat rolul lui Andi Vasluianu în filmul "Despre oameni şi melci"

                    Gheorghe Moraru, redactor-şef la ziarul „Musceleanul", a aflat de gluma muncitorilor şi a venit să se consulte cu ei: o dă sau nu în ziar?
                    Continuă Ion Cotescu: „Moraru a zis: «Eu o bag în ziar şi iau premiul Pulitzer, dar tu o să mori». Eu i-am zis să o bage, ca să atragem atenţia. Şi a scris că muncitorii de la Aro s-au gândit să salveze uzina donând spermă la Timişoara contra 50 de dolari flaconul şi să doneze de şapte ori pe zi. Dar a scris că sperma de muncitori nu prea e căutată decât pentru alifii de dat pe faţă. Ca să donezi spermă pentru fertilizare trebuie să fii frumos şi deştept. Ar putea dona directorii, ăştia de la AVAS. A fost o miştocăreală, un spirit umoristic. Şi a luat amploare în toată presa naţională şi internaţională".

                    Filmul, de zece ori mai scump decât uzina

                    După apariţia articolului, Cotescu nu a murit dar a fost drastic pedepsit de directorii fabricii. Mai mult decât atât, muscelenii l-au făcut vinovat de faptul că şi-au dobândit cu toţii faima de neserioşi sau chiar onanişti.

                    Scenariul filmului „Despre oameni şi melci" a fost mult modificat. Filmul nu a ajuns să ruleze în Câmpulung Muscel, pentru că aici nu există niciun cinematograf. În oraş aproape nimeni nu ştie de exisenţa filmului „Despre oameni şi melci". Nici măcar Cotescu nu a depus efortul de a merge să-l vadă la Piteşti sau la Braşov, chiar dacă el este cel care a inspirat personajul principal al filmului. „Nu am văzut filmul. Scenaristului i-am povestit cum a fost, dar ei au făcut cum au vrut. Mi-a zis cineva că eu sunt acolo marele şmecher al uzinei. Regulez secretara unui director, fac pe dracu, fac pe lacu. Dă-i în p... mă-sii. Nu mă deranjează decât faptul că în România nimeni nu a spus adevărul despre Aro".

                    Ca un epilog, costurile de filmare, de producţie şi de promovare pentru filmul lui Giurgiu s-au ridicat la 1.2 milioane de euro. De 10 ori mai mult decât a costat uzina Aro în momentul privatizării.

                    Beleaua musceleană

                    În filmul „Despre oameni şi melci", liderul sindical al uzinei Aro, interpretat de actorul Andi Vasluianu, este un bărbat bine, care cunoaşte intim tot personalul TESA de sex feminin de la Aro. Realitatea e însă alta. Ion Cotescu, adevăratul lider sindical, este un bărbat de 59 de ani, cu burtă şi cu diabet. După ce Aro a dispărut a ajuns vânzător de ziare la un chioşc de la intrarea în oraş. Asistă neputincios la moartea presei scrise. În câteva ore a vândut trei ziare.

                    „Luaţi şi Beleaua!", îi îndeamnă Cotescu pe tinerii veniţi să cumpere ziare cu „locuri de muncă". „Beleaua" este „un ziar cu apariţie surprinzătoare", distribuit gratuit la toate punctele de difuzare a presei din Câmpulung. Se vrea un ziar amuzant, dar nu prea e loc de băşcălie pe plaiurile muscelene.


                    Beleaua musceleană, un ziar cu apariţie surprinzătoare

                    Oraşul este încremenit de peste un deceniu. După închiderea Aro, mii de localnici au plecat în străinătate. S-au închis şi minele din zonă, s-a închis şi fabrica de mobilă. Mai funcţionează un combinat de lianţi, unde lucrează, însă, numai câteva sute de oameni. Parcul central e plin cu musceleni buni de muncă, adunaţi la taclale. „Ne-au distrus. Au falimentat uzina şi nu mai avem unde să muncim. Totul e mort", ne spun ei. Fosta platformă Aro a fost preluată, în 2006, de o companie deţinută de fiul lui Ion Raţiu, Nicolae, care a spus că vrea să facă un parc industrial. La poartă scrie, într-adevăr, „Câmpulung Industrial Park", dar dincolo de garduri nu sunt decât ruine.

                    Pe străzile oraşului mai trece din când în când câte un Aro. Cândva această maşină hrănea 12.000 de oameni, astăzi doar samsarii mai trăiesc pe urma ei. Am vrut să stăm de vorbă cu un posesor de Aro. Am găsit unul pe un site auto. Omul n-a avut nimic împotrivă să-i vedem maşina dar ne-a spus franc: „Fratele meu, eu nu am nicio treabă cu Aro, am luat maşina asta să o vând mai departe. Porneşte la sfert, e întreţinută, nicio problemă...".

                    1,2 milioane de euro a costat filmul „Despre oameni şi melci", De 10 ori mai mult decât a costat uzina Aro în momentul privatizării.
                    Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
                    ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

                    Comment


                    • #55
                      http://www.zf.ro/auto/imbogatiti-din...ample-10300446

                      Îmbogăţiţi din distrugerea ARO. Ce au făcut cei care ar fi trebuit să vegheze ca astfel de furturi să nu se intâmple

                      John Perez, cel care a cumparat ARO pe o suma derizorie, incearca sa obtina de la statul roman sume cu multe zerouri pentru investitii pe care de fapt nu le-a facut niciodata.

                      Ce au facut autoritatile statului roman? Cum s-au comportat cei care ar fi trebuit sa vegheze ca astfel de abuzuri si furturi sa nu se intample?

                      ARO este locul uneia dintre cele mai mari crime din Romania post-decembrista: distrugerea unui brand national si, odata cu asta, falimentul unei industrii care cu greu va putea fi refacuta. O jumatate de secol de istorie ingropata in ruine.

                      John Perez cel care a cumparat fabrica cu doar 150.000 de euro, incearca sa scoata de la statul roman cateva milioane. Cine a vazut contractul de privatizare din 2003 si cunostea amanunte din afacere putea sa anticipeze cu usurinta dezastrul care se prelungeste pana in ziua de azi. In 2006 cel care a venit la conducerea AVAS, Razvan Orasanu, a dat in judecata firma care nu si-a indeplinit obligatiile.

                      Dar lucrurile nu au evoluat in sensul in care l-ar fi vrut Razvan Orasanu. Investitorul care a dus ARO la faliment a cerut de la AVAS nu mai putin de 13 milioane de dolari, bani pe care spune ca i s-ar cuveni pentru investitiile pe care le-a facut, dar si pentru profitul pe care nu l-au avut. Tribunalul Bucuresti a dat o sentinta prin care AVAS-ul este considerat vinovat si obligat sa returneze banii dati pe actiuni plus niste penalitati, adica aproape un milion de lei. La Curtea de Apel Bucuresti se desfasoara ultimele scene dintr-un film tragic pentru romani.

                      Dupa cativa ani de procese, Global, firma actuala a lui John Perez este pe cale sa castige inca niste bani de la statul roman. In 7 noiembrie a fost o noua runda in instanta. Avocatul celor de la AVAS a cerut o amanare, dar a refuzat sa poarte o discutie pe subiectul ARO in dosarul pentru care a fost angajat de catre Autoritatea pentru Valorificarea activelor Statului.

                      In schimb avocatul celor de la "Global Vehicles" este relaxat. La aceasta ora clientul sau nu numai ca nu trebuie sa plateasca ceva statului roman, dimpotriva trebuie sa si primeasca.

                      Politicieni, responsabili cu destinele institutiilor, directori, cu totii au o responsabilitate in fata istoriei si a muscelenilor.

                      ADRIAN NASTASE: "Solutia va depinde de gasirea unei formule inteligente de privatizare".

                      NICOLAE VACAROIU: "La privatizare nu ne va interesa in mod deosebit, as spune chiar neesential pretul cu care se vinde ARO."

                      TRAIAN BASESCU: "Lui Aro ii trebuie noroc, solutia cu Aro ... nu cred ca este o solutie".

                      ARO a fost terenul de lupta pentru mai multe grupari de oameni de afaceri interesati, politicieni sau membri ai serviciilor secrete.

                      IUSTIN PREOTEASA, fost director ARO: "A fost aici un razboi intre doua grupari?- Da, da - Si gruparea cealalta a fost extremde bine pregatita, de bine sprijinita, s-au aplicat metode foarte dure."

                      VIRGIL MAGUREANU, fost director SRI: "N-am intrat acolo decat pentru a tine ce se mai putea tine pe picioare - in nici un caz in a ameninta pe cineva."

                      Dezastrul a fost previzibil din momentul in care uzina a fost privatizata cu mare tam-tam in 26 septembrie 2003 si continua si acum in 2012 cand statul este in masura sa mai dea niste bani pentru neregulile de acolo. De cate ori am incercat sa obtinem un interviu cu un reprezentant de-al AVAS-ului, institutia care s-a ocupat cu privatizarea si post-privatizarea la ARO, am fost refuzati.

                      Raspunsul AVAS: "Referitor la revenirea dumneavoastra privind realizarea unui interviu televizat cu un reprezentant al A.V.A.S., va comunicam faptul ca in momentul prezent cat si in perioada urmatoare, ramasa pana la sfarsitul lunii curente, agenda de lucru a conducerii institutiei, singura abilitata sa acorde interviuri, nu permite realizarea unui interviu televizat."

                      Nici acum dupa mai bine de 9 ani de la privatizarea controversata de la ARO, cei de la AVAS nu vor sa faca lumina in acest caz. Se ascund in birourile spatioase si asteapta un deznodamant care o sa se intample in sala de judecata. Dar haideti sa vedem cine a fost responsabil la acea vreme de acest contract - lasand la o parte pe Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS, cel care a decedat intre timp, presedintele comisei de privatizare a fost un anumeLucian Goj pe care il gasim si in alte privatizari cu cantec.

                      Ciudatenile s-au tinut lant in povestea de la ARO. La scurt timp dupa privatizare, consiliera juridica din partea APAPS-ULUI , adica una din cea care a negociat contractul, devine reprezentanta in Consiliu de Administratie a cumparatorului.

                      MIRCEA URSACHE, fost presedinte AVAS: "Aici cred ca sunt alte institutii ale statului care trebuie sa raspunda, daca nu cumva avem de-a face cu un act care sta sub incidenta penalului, este intr-adevar un semn mare de intrebare cum cineva care a reprezentat statul intre-un proces de privatizare a doua zi devine consilier la cumparator".

                      Intr-o scrisoare de justificare, Cerasela Barboni, fost consilier juridic de la APAPS si membru in Consiliu de administratie la ARO, isi cauta argumente: „Nu am avut niciun beneficiu de pe urma ARO (nici ante, nici in, nici post-privatizare) si niciun beneficiu imoral de pe urma Cross Lander sau a altcuiva implicat in aceasta poveste. In timpul privatizarii eram un personaj prea putin important pentru a influenta o tranzactie care, oricum, a fost „transata" la nivel de guvern."

                      Pentru Romica Cotescu, fostul lider de sindicat, ceasul istoriei a stat odata cu falimentul lui ARO. L-am gasit tot la chisocul de ziare pe care il administreaza.

                      Cei carora le-a fost dat ARO in 2003 se numeau Lacaro Distributors, in fapt o cutie postala de undeva din Miami. Firma si-a schimbat de mai multe ori numele - a devenit CrossLander pentru ca acum sa se numeasca Global Vehicles.

                      Dupa falimentul declarat al lui ARO, in 2006 , la masa credala s-a inregistrat, surpriza, si Global Vehicles. Firma lui Perez a cerut si i-au fost acceptate aproape 2,5 milioane de dolari. Adica nu numai de la AVAS are Perez bani de incasat. Este incredibil cum un om de afaceri care a dus la dezastru una dintre cele mai cunoscute fabrici din Romania a mai primit si bani pentru asta.

                      Adrian a fost 15 ani pilot de incercari la ARO. Nici acum nu-si concepe viata fara masini ARO. In curte are cativa bolizi romanesti. Primarul din Campulung a lucrat si el in ARO. Pe vremea aceeea se ocupa de marketingul masinii de teren romaneasca. El este optimist, desi motive nu prea exista...

                      E greu de crezut ca cineva va mai putea sa revitalizeze producerea de masini la Muscel. Totul a devenit o ruina. Adrian, fostul pilot de incercari de la ARO ne duce in fabrica de subansamble.

                      Privatizari fara cap, afaceri greu de patruns au atins intreaga industrie romaneasca si continua sa faca victime. Furt, prostie, dezinteres controlat si interes tintit, toate acestea au brevetat modelul romanesc de insucces, iar ARO a devenit o masina impotmolita in poveste.
                      Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
                      ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

                      Comment


                      • #56
                        Este anormal ce se intampla acolo, dar pana la urma cred ca ASTA este brandul romanesc "JMECHERIA" (cu "j"), nu ARO, nu DACIA, nu OLTCHIM, nu.....

                        Nu este primul si nici ultimul brand auto care dispare, problema majora este modalitatea in care dispare
                        "I would rather die of thirst than drink from the cup of mediocrity"
                        Civic Type-S, deep bronze B-64-ZUC- is no mediocrity
                        Kawasaki KLE500, albastru B-56-ETO
                        http://hondafan.etp.ro/gallery/v/prafuit/Ea/

                        Comment


                        • #57
                          Tot ce sa demolat/distrus sa facut dupa aceeasi maniera. Si sa facut sistematic bine de tot.
                          Honda Accord - 2006 2.0 Executive

                          Comment


                          • #58
                            Exista o mare "vorba" care se potriveste perfect acestui topic si spune cam asa : ROMANIA , TARA UNDE S-A INVENTAT JMECHERIA SI ALCOLISM-ul ... !

                            Si ca sa sustin aceasta "vorba" enumar doar cateva exemple .

                            Avem cea mai frumoasa tara , dar peste tot sunt numai gunoaie .
                            Aveam cele mai bune masini , dar toate au dat faliment .
                            Avem cele mai frumoase femei , dar toate sunt niste curve .

                            Fiecare poate sa inteleaga ce vrea din postarea mea , dar inainte sa va lasati "prostiti" de televizor si sa va aruncati cu capul in teorii conspirationiste ganditi-va doar la faptul ca in anii 90 un Aro (magnifica masina care dupa 3 ani era plina de rugina ) costa cat trei apartamente . Adica era ceva mai scump decat un G-Klasse .... Asa poate or sa inteleaga si conspirationistii cum a survenit falimentul Aro .
                            Ce sa intamplat la Aro se numeste Economie de Piata sau ca sa fiu pe intelesul celor din generatia tatalui meu care au luat bataie ca prostii prin Piata Universitatii , CAPITALISM .

                            Comment


                            • #59
                              http://www.bzi.ro/concurs-de-design-...oul-aro-334016

                              Concurs de design pentru noul Aro

                              Facultatea de Mecanica de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi organizeaza un concurs de design auto cu tema "Aro Revolution" - noul Aro in viziunea studentilor.

                              Concursul se adreseaza studentilor si elevilor de liceu care doresc sa isi demonstreze potentialul creator prin realizarea unor proiecte de design pentru un autoturism de teren 4x4, care sa reinvie gloria fostei marci Aro.

                              Studiile de design se vor realiza ca desene de mana (creion negru sau culori) ori pe calculator folosind programe de modelare grafica sau proiectare 3D. Desenele de mana se vor prezenta in minim trei vederi, 3/4 fata, lateral si 3/4 spate. Proiectele se vor axa pe caroserii de tip "Pick-up" sau "Hatch-back" tinand cont si de traditia "Aro".

                              Concursul are ca scop materializarea fizica a unui prototip capabil de a intra in productie de serie mica. Castigatorii concursului vor fi premiati, iar proiectul cel mai reprezentantiv va fi pus in practica, autorul lui va face parte din echipa de realizare.

                              Concursul va incepe pe data de 10 decembrie 2012, iar desenele vor putea fi trimise pana pe data de 31 ianuarie 2013 pe adreasa Facultatii de Mecanica, prin posta sau e-mail ( arorevolution•yahoo.com ), cu mentiunea "pentru concursul Aro Revolution". Castigatorii vor fi anuntati pe data de 11 februarie 2013.
                              Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
                              ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

                              Comment


                              • #60
                                Aventuri cu ARO 10.4:

                                http://conelnorteenelsurenaro.blogspot.com.ar/
                                Iubesc masinile japoneze. Ele nu mint, nu inseala !
                                ACURA & HONDA SUV FAN CLUB ROMANIA - http://daimyo.ro/index.php?action=forum

                                Comment

                                Working...
                                X