Conversie Non-Navi to Navi, Accord 2003-2008 (CL, CN)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Conversie Non-Navi to Navi, Accord 2003-2008 (CL, CN)

  Salut,

  pun aici pe "hartie" toate informatiile necesare privind conversia de la Non-Navi la Navi in cazul Accordului CL7. Masina pe care am facut conversia este Accordul meu, CL7 (2.0) Executive 2007.

  Cerinte preliminare - componente, conectica, accesorii.

  - Sistemul de navigatie de pe masina donatoare compus din:
  - Unitate CD player si ecran touch, toata partea de consola, inclusiv cu controalele de clima.
  - Unitate DVD player - computerul de navigatie in sine.
  - Capac central bord impreuna cu display-ul mic (il vom numi in continuare subdisplay)
  - Receptorul GPS, aflat sub capacul central, in fata bluetooth-ului
  - Butoanele de comanda audio BT si Navi de pe volan, impreuna cu capacul acestora.

  - Conectica
  - "Melcul" (clockspring) din volan impreuna cu controalele de pe volan (butoane audio si cruise control), in cazul in care sistemul se preia de pe o epava. Daca nu, se poate realiza conversia si fara acestea, cu implementarea unei modificari in volanul masinii "receptoare".
  - Toate mufele care se conecteaza in unitatea DVD reader.
  - Cablul de conectare dintre subdisplay si unitatea audio.
  - Conectorul TMC (a nu se uita de el, desi se poate gasi si de cumparat, separat, la nevoie).

  - Alte piese necesare
  - Adaptor kit handsfree Parrot pt Honda - link
  - Conectorul TMC, in cazul in care nu se poate prelua de pe masina donatoare - link
  - Conector mama-tata cu 3 pini, pentru conectarea navigatiei la ECU, de unde navigatia va prelua informatii de pe CAN High, Low, si respectiv info privind viteza masinii.
  - Buton tip “push”, pentru conectarea la sistemul de diagnosticare a navigatiei, in caz de nevoie.

  Atentie ! Trebuie sa existe corespondenta intre tipul de motorizare ale masinilor de pe care si catre care se face conversia. Benzina -> benzina, diesel -> diesel. Controalele de climatizare sunt diferite intre acestea, si nu doar ca nu corespunde maparea pinilor pe mufe, ci si electronica este diferita, si nu pot functiona "incrucisate".

  Mai mult, pentru a realiza conversia catre masini fara Premium Sound System (6CD Changer si amplificator), se adauga pe lista pieselor necesare urmatoarele:
  - Amplificatorul
  - Sistemul BT
  - Cablajele dintre acestea si player-ul audio.

  De mentionat ca fara o lista completa cu cele mentionate mai sus, nu se poate finaliza cu succes conversia si sa fie totul functional.
  In cazul de fata, masina fiind dotare Executive, n-am avut nevoie de amplificator sau sistemul BT, acestea existand in dotarea standard.

  Fabricarea cablului necesar interconectarii componentelor sistemului de navigatie.

  Pentru instalarea navigatiei, este necesar a se fabrica un cablu ce va intgerconecta toate componentele mentionate anterior, inclusiv cu modulul bluetooth al masinii. BT-ul este necesar pentru a integra sistemul de comenzó vocale de pe volan, cu care se poate controla vocal toata consola (sistema audio, climatizare, navigatie), fara a fi nevoie de interactiune manuala.
  De mentionat ca exista un singur cablu ce poate fi utilizat plug&play de pe vechea masina, cel dintre subdisplay si unitatea audio. Acesta mai are un cablu negru ce ramane „in aer” dupa preluarea de pe masina donatoare, si care trebuie conectat la masa.

  Cablul principal ce va interconecta display-ul, sistemul audio si unitatea DVD trebuie construit folosind:
  - Cablul adaptor handsfree Parrot mentionat in lista cu componente, care se va interconecta intre mufa audio originala a masinii si player-ul audio.
  o Pe acest harnasament se vor lega toate celelalte cabluri care trebuie sa alimenteze unitatile – ecran, unitatea DVD, etc.
  - 3 pini (firele gri, albastru, roz) necesari a fi instalati suplimentar in mufa BT existenta, care se va interconecta la sistemul de navigatie. (in cazul de fata i-am preluat din mufele existente la dispozitie de pe masina donatoare ).
  - Butonul de tip „push” (se va conecta la momentul oportun in vederea realizarii sistemului de diagnosticare).

  Detaliile tehnice privind sistemul de navigatie, interconectarea intre componente si echipamentele masinii, pot si regasite in documentatia atasata.

  Dupa realizarea cablului principal, trebuie sa ramana fara corespondenta doua fire:
  - Unul gri, ce va merge catre butoanele de comanda vocala a navigatiei
  - Unul verde (daca nu ma insel!?) ce trebuie conectat la firul de +12V al becului de mers inapoi. Acesta se gaseste in pragul stang, imediat sub cutia de sigurante, in manunchiul cel mare de fire care merge spre spate. (verde, subtire, si cu puncte albe din loc in loc, trebuie testat cu un multimetru (m-am folosit de lama unui cutter sa ajung la lite fara sa tai izolatia firului) sa aiba ~+12V tensiune cand schimbatorul este in R)

  Instalarea butoanelor de comanda vocala Navi si BT.
  Instalarea acestora necesita o atentie deosebita, dat fiind prezenta airbag-ului in volan. Si totusi, nu-i de speriat.

  Pentru instalarea fizica se urmaresc pasii, astfel:
  - Se deconecteaza bateria (ambele borne pt maxim de siguranta), si se asteapta minim 3 minute inainte de a incepe dezasamblarea volanului.
  - Se desface partea din spate a spitei centrale a volanului, pentru a deconecta cablurile airbag-ului (se gliseaza orizontal mufa galbena) si al claxonului.
  - Se foloseste o cheie tip torx (nu retin marimea exact) pentru a desface suruburile laterale ce tin airbag-ul in volan.
  Dupa instalarea fizica a butoanelor, conectarea acestora la navigatie se poate realiza in 2 moduri. In ambele cazuri, trebuie desfacut capacul volanului pentru a avea acces la conexiuni.
  - Inlocuirea clockspringului din volan cu cel de pe masina donatoare impreuna cu inlocuirea butoanelor de comanda multimedia si cruise control.
  - Folosirea clockspring-ului existent si modificarea conexiunilor din acesta, astfel incat sa castigam un pin liber prin care vom trece firul de comanda vocala.

  Ideea folosita este de a muta masa din conexiunea iluminarii butoanelor volanului pe structura volanului, eliberand astfel pinul necesar.
  Detalii cu poze si procedura exacta, in linkul de aici. A se urma intocmai instructiunile prezentate, conexiunile si aranjarea pinilor este identica (doar) in cazul volanului.

  TMC
  Am lasat la urma conectorul TMC, deoarece e singurul care nu l-am conectat in sistem. Am sa revin mai tarziu cu informatiile exacte privind modul de conectare. In principiu, se conecteaza la antena radio a masinii, TMC-ul fiind de fapt un sistem bazat pe radio-receptie.

  Instalare camera mers inapoi
  Aditional, se poate comanda si o camera de mers inapoi ce se poate instala in locul unei lampi de iluminare a numarului. Aceasta se poate instala si ulterior, desigur, insa presupune desfacerea din nou a unitatii DVD din locasul ei, si dublarea efortului.

  Instalarea efectiva a acesteia este foarte facila:
  - Se conecteaza firul + al camerei la firul de +12V al becului de mers inapoi, care sa asigure pornirea camerei doar cand schimbatorul se afla in pozitia R.
  - Se conecteaza firul de masa la caroserie – exista loc dedicat sub mocheta, sau se poate folosi unul din suruburile de prindere a stopurilor.
  - Pentru alimentarea LED-urilor, am folosit un soclu T20 de la un bec LED de numar vechi pe care l-am conectat in lampa de numar a masinii.
  - Se pozeaza cablul pe sub mocheta portbagajului si pe sub pragurile de plastic pana in fata, prin dreapta/stanga masinii, dupa preferinte.

  Pentru conectarea camerei de mers inapoi in unitatea DVD player, este necesara fabricarea unei mufe adaptoare precum in tutorialul de aici. Piesele componente se pot procura fie online, fie pentru cei din Bucuresti, de la magazinele de componente electrice si electronice din zona Maica Domnului.

  DVD Player
  Pentru cei interesati se poate instala si un DVD player care sa redea imaginile pe ecranul navigatiei si sunetul prin boxe, urmand tutorialul de aici. Este necesar in plus un releu care se poate procura similar cu celelalte piese anterior mentionate.

  Pentru realizarea conexiunilor, am ales lipirea firelor, dat fiind rezistenta cea mai mare in timp si eliminarea posibilelor probleme de conexiune. Am folosit la izolare tuburi cauciucate termocontractoare si/sau banda izolatoare termocontractoare, dupa caz.

  Rezultatul final este spectaculos si deosebit, cu un sistem Navi perfect functional exact ca in dotarea de fabrica, cu o camera de mers inapoi care ajuta imens in parcarile aglomerate si/sau locuri cu vizibilitate redusa.

  Documentatia tehnica
  1. Descriere generala.pdf2. Precautii, masuri de siguranta.pdf3. HFT System.pdf4. Functionalitati HVAC.pdf5. Despre conectori. CAN-H, CAN-L, VSS.pdf6. Elemente componente navigatie.pdf7. Conectori display.pdf8. Detalii conectori navigatie.pdf9. ECM Removal.pdf

  POZE
  Incerc sa uploadez mai tarziu niste poze.
  -------------------
  There is no point of having if you can't share.

 • #2
  Multumiri deosebite lui Herion, fara ajutorul caruia n-as fi putut sa pun totul in practica.
  Totodata, multumiri si lui Dex / VEgl, am facut conversia impreuna si a fost mai usor, avand cu cine discuta micile impedimente aparute pe parcurs.


  Nu pot edita, textul dispare, nu pot adauga poze Cand se vor rezolva toate problemele forumului?
  -------------------
  There is no point of having if you can't share.

  Comment


  • #3
   Originally posted by BlackMagic View Post
   Multumiri deosebite lui Herion, fara ajutorul caruia n-as fi putut sa pun totul in practica.
   Totodata, multumiri si lui Dex / VEgl, am facut conversia impreuna si a fost mai usor, avand cu cine discuta micile impedimente aparute pe parcurs.


   Nu pot edita, textul dispare, nu pot adauga poze Cand se vor rezolva toate problemele forumului?
   intra prin Tapatalk de pe un device portabil si da-i edit.
   Acest fenomen a fost deja observat si studiat de către oamenii de știință si psihologii din Marea Britanie. S-a scris chiar si in Wikipedia".

   … Jazz do it ...

   Comment


   • #4
    salutare,
    super faina prezentare.
    daca sunt la indemana, care ar fi codurile pentru Unitatea CD player, cea de la masina pe benzina, si de la DVD reader?
    Multumesc.

    Comment


    • #5
     Am facut si eu conversia, momentan partial, pentru ca mai am de legat cele 3 fire (VSS, CAN-H, CAN-L) la ECU. Tutorialul este foarte bun, cine vrea sa faca conversia o sa inteleaga mai bine dupa ce o sa aiba componentele necesare si o sa citeasca documentatia (e bine de listat). In principiu este de realizat un cablu asa cum a spus Blackmagic la care raman 5 fire as spune eu, si anume: 1-cel pentru mers inapoi (verde), 2-ILL+- se leaga pe lumini (rosu/negru cu dungi gri) ,3-VSS(albastru), 4-CAN-H (alb cu dungi gri), 5-CAN-L(rosu cu dungi gri). Daca nu puteti recupera intreg cablul dintre subdisplay si navigatie (cum am patit eu) mai trebuie legat si acesta (8 fire). Multumesc inca o data Blackmagic.

     Comment

     Working...
     X