Adaptoare Bluetooth pentru masini mai vechi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Adaptoare Bluetooth pentru masini mai vechi

    Avand in vedere ca si legislatia noastra ia in considerare folosirea telefonului mobil pe timpul folosirii automobilului, devine tot mai actuala folosirea adaptoarelor Bluetooth pentru interconectarea telefoanelor mobile la sistemul audio al masinii. Generatiile vechi de masini nu au asemena dotari din fabrica pentru ca standardul bluetooth nu era inventat!
    Propun sa ne expunem parerile si pe cat posibil experientele practice avute cu astfel de adaptoare si pe ce masina/head unit au fost montate.
    Eu unul ca posesor de EP3 cu HU original nu intentionez sa-l schimb deoarece doresc sa mentin masina cat mai aproape de original posibil. De aceea tot scormonesc internetul dupa astfel de adaptoare. Cum comunitatea noastra e plina de IT-isiti sper intr-un ajutor profesionist.

    Momentan am gasit in mama China (unde altundeva?!) asa ceva: https://www.aliexpress.com/item/3305...ou_195185304.0

    Ideea este ca adaptorul sa aibe microfon separat adica nu integrat (se poate atasa la parasolar) pentru o captare calitativa a vocii, cunoscut fiind faptul ca alte adaptoare tip FM modulator ce vin cu microfon incorporat nu au o calitate nici macar acceptabila a captarii vocii. Am un asemenea device si este sub orice critica la convorbiri telefonice.
    Comanda HU prin intermediul adaptorului cred ca iese din discutie pentru ca HU nu are asemena capabilitati, deci simpla conectare a telefonului prin Bluetooth la HU pe linia de semnal analogic in sensul de a folosi HU pe post de difuzor (sa auda si pietonii ce vb eu la telefon stand la semafor) este suficienta momentan. Importanta este repet o calitate sporita a convorbirii telefonice, streamingul de muzica este pe planul 2.
    Eventual sugestii cum se poate conecta fizic adaptorul la HU care nu au prevazuta mufa dedicata AUX ar fi binevenite sau locatii unde se pot gasi mufe dedicate ptr HU care au asa ceva din constructie (exclus jack-urile care sunt usor de gasit in toate dimensiunile posibile)

    Astept pareri si sugestii.

    P.S: Nu considerati link-ul reclama, este doar un exemplu. Cred ca este unul dintre cele mai "universal" adaptorare disponibile...
    hondaru
    Senior Member
    Last edited by hondaru; 18-08-19, 08:30. Reason: P.S.

  • #2
    Salut!

    Asta e exact ce ai nevoie:

    https://gromaudio.com/store/bt3_adap...interface.html

    Eu l-am luat de la Grom UK, la recomandarea lui Dinu (Dinoc) si l-am instalat pe CL7. Am comandat si interfata separata pentru ATR, fiindca la final vreau sa il mut acolo (cand vand CL7), din acelasi motiv ca si tine, vreau sa pastrez HU original.

    Daca eu la ATR am un soi de AUX pe spatele radio-CD-ului, sigur ai si tu la EP3, acolo se leaga dispozitivul. La CL7 s-a montat in iesirea pentru magazia de CDuri.

    Se alimenteaza tot de acolo, vine in bord, ascuns, nimic la vedere. Are microfon cu cablu lung, pe care poti sa il rutezi frumos pe sub volan, stalp sofer, plafon si sa il pui langa oglinda retrovozoare. Eu asa am facut. Permite si streaming audio BT, calitate foarte OK (numai asa ascult si CL7 are sistem audio Premium destul de fidel, deci chiar am pretentii sa zic asa). Calitatea convorbirii foarte buna, cel cu care vb se prinde ca vb din masina (vant, zgomot de fundal etc), dar te aude perfect.

    Mie mi se pare ideal. Nu a facut nicio figura pana acum, nu consuma cand masina e oprita (am lasat-o 10 zile nepornita si a fost ok).

    Pentru instalare recomand ASKO - dl Dan. A facut treaba de calitate, totul desfacut cu grija, fixat bine, protejat cu buretei sa nu faca zgomot etc.
    '02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG

    Comment


    • #3
      Salut!

      Multumesc pentru info!

      Vad ca au si o varianta imbunatatita cu USB input ce suporta suficiente formate de fisiere audio iar diferenta de pret este minuscula.
      Poate te prind o data la telefon sa vad si eu cum aude interlocutorul (suna aiurea )

      Pana sa ma decid trebuie sa dau HU jos sa vad ce mufe sunt disponibile pe spate. Vroiam sa fac treaba asta cand inlocuiam becurile de bord care s-au ars. Am deschis aici un topic cu tipul de becuri dar vad ca nu prea s-a lovit lumea de problema asta. Am cumparat un snop de becuri si cand fac schimbul o sa pun poze sa ramana posteritatii...
      Cred ca daca le scriu celor de la Grom vor raspunde cu indicatii precise.

      Comment


      • #4
        Am facut si eu toata treaba asta cu becurile din bord si le-am trecut pe toate pe LED, culoare OEM. Foarte incantat de cum a iesit, mai putin fix la ceasurile de bord, unde din cauza dispersiei mai scazute a LEDurilor, nu prea e uniforma iluminarea si nici prea puternica... Sunt si putine becuri la ATR, vreo 4 micute care lumineaza toate cele 3 ceasuri.

        Daca iei unitatea cu USB, trebuie sa iei modulul bluetooth separat si te costa mai mult. Plus ca mie nu mi-a trebuit toata mataraia aia de fire si nici nu am de gand sa ascult vreodata muzica de pe stick sau cu telefonul conectat pe cablu. Sunt foarte multumit de cum a iesit.

        Nu are rost sa desfaci tu bordul, stiu ei exact ce produs si ce mufa ai nevoie daca HU e OEM. Vb pe chat cu cei din UK.
        '02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG

        Comment


        • #5
          Eu folosesc pe Civic Yatour YT-BTA-HON2 de mai mult de un an si de atunci ascult muzica in masina doar prin bluetooth de pe telefon. Interfata e cumparata de pe aliexpress.
          Calitatea sunetului e cel putin la fel de buna ca si cea de pe cd, iar modulul e compatibil cu comenzile de pe volan.
          Partea de hands-free functioneaza foarte bine, insa in regim de autostrada, la viteza mare, cand zgomotul de fond e mai mare uneori se intampla ca cel cu care vorbesti sa nu te auda foarte bine, insa nu a avut niciodata intreruperi si nu s-a deconectat fara motiv.
          Am montat singur modulul, nu e nimic foarte complicat din punctul meu de vedere, cel putin la Civic sedan generatia 8.
          Honda Civic Sedan '08 ES A/T

          Comment


          • #6
            F_BON, multumesc pentru info! Gasisem si eu la un moment dat Yatour pe aexpress dar am fost sceptic in privinta acuratetei informatiei privind HU in ce priveste compatibilitatea (au poza de la HU-ul meu acolo) si nu in ultimul rand asupra calitatii convorbirii/conexiunii cu telefonul. Am cautat sa vad daca exista compatibilitate cu alte masini intrucat ma gandeam precum Xander sa folosesc interfata si pe alte masini si erau necesare cabluri cu mufe dedicate iar Yatour nu au in oferta asa ceva...

            Alimentarea e pe mufa USB? Practic tu acum folosesti intrarea de CD changer cand vrei sa vb/asculti muzica. Trebuie sa fie net superioara modulatoarelor FM.

            Producatorul spune ca ar merge si cu 2 telefoane dar sa fie cel mai nou iPhone?! Partajeaza Apple conexiunea bluetooth?!

            Comment


            • #7
              Xander
              Senior Member
              Xander, eu din putinele informatii de pe net am vazut ca la EP3 la bord si aici ma refer nu la ceasuri ci la butoanele de A/C, incalzire, ventilatie, etc. sunt niste beculete minuscule fara socluri...Ar putea fi puse LED dar cu chinuiala....asa ca tot trebuie sa desfac bordul pentru operatia asta si impusc 2 iepuri deodata

              Comment


              • #8
                Te-am sunat aseara dar a raspuns sotia. Vezi ca am dat niste poze pe numarul ala cu bordul de la ATR cu becurile schimbate. Sunt mici dar exista led.
                '02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG

                Comment


                • #9
                  Intrarea USB de pe modul nu poate fi folosita pentru a asculta muzica de pe un stick, ci doar pentru a incarca un telefon sau alt device.
                  Pentru vorbit sau ascultat muzica se foloseste modul aux al HU, ca in cazul oricarei alte interfete bluetooth.
                  Calitatea sunetului e net superioara modulatoarelor FM si spun asta in cunostiinta de cauza deoarece am avut mai multe tipuri, unele dintre ele destul de scumpe.
                  Last edited by F_BON; 20-08-19, 14:10.
                  Honda Civic Sedan '08 ES A/T

                  Comment


                  • #10
                    La GROM USB se poate asculta muzica de pe stick si se poate conecta si telefonul pe fir. Pe mine nu m-au interesat aceste posibilitati, voiam doar bluetooth clasic.
                    '02 Accord Type-R CH1 / '07 Accord CL7 Elegance / ex '10 Civic Type-R FN2 LSD / ex '14 C Coupe AMG

                    Comment


                    • #11
                      Sa ma bag si eu in seama, una din variantele de la Parrot nu e ok? Trebuie sa instalez si eu ceva pe FN2 si inca nu m-am hotarat. Cea mai simpla varianta am vazut ca ar fi acel bluetooth care se conecteaza la "Aux", jack 3.5 mm, dar nu tind spre el. Am vazut si varianta de agatat la parasolar, dar ideea e ca uneori mai cobori parasolarul si mi-e sa nu fie un disconfort la treaba asta.

                      Salutari.
                      '18 Honda Civic Type-R FK8, 2.0 VTEC Turbo, 320 HP, Championship White
                      '10 Honda Civic Type-R FN2, 2.0 i-VTEC. 201 HP, Championship White
                      Ex '10 Honda Civic 5D FK2, 1.8 i-VTEC, 140 HP, Milano Red

                      "Without music, life would be a mistake" - Friedrich Nietzsche

                      Comment


                      • #12
                        E foarte ok varianta care se conectează prin aux.Atentie însă,nu sunt toate reusite.Varianta cu Parrot e cam scumpă și utilitate la fel ca celelalte.Ce pot spune și nu recomand pentru car-kit,varianta pe care o am eu,FIIO BTR3.Streamimg face excelent,calitatea audio ireproșabilă,însă microfonul e prost,se aude dublat de către interlocutor.

                        Comment


                        • #13
                          Ma gandesc, nu e graba. La un moment dat credeam ca si o casca pe bluetooth ar rezolva problema, dar tot trebuie sa "atingi" telefonul ca sa raspunzi, caci de sunat e exclus, tinand cont de faptul ca trebuie sa tii telefonul in mana.
                          '18 Honda Civic Type-R FK8, 2.0 VTEC Turbo, 320 HP, Championship White
                          '10 Honda Civic Type-R FN2, 2.0 i-VTEC. 201 HP, Championship White
                          Ex '10 Honda Civic 5D FK2, 1.8 i-VTEC, 140 HP, Milano Red

                          "Without music, life would be a mistake" - Friedrich Nietzsche

                          Comment


                          • #14
                            Eu am cumparat un Yatour din mama China. Urmeaza sa vina in cateva zile (fiind la BSI) dupa cateva saptamani de asteptare. Am sa fac o proba sa vad ce si cum si revin cu info. Porcaria la adaptoarele iefitne chiar si modulatoarele FM este ca in momentul activarii introduc un bruiaj peste aparatul de radio iar daca stai mai pe la tara cum stau eu posturile de radio pe FM abia se mai prind, nu mai vorbesc de interferente. Toate device-urile de genul acesta au filtrajul alimentarii mai mult sau mai putin elaborat, diferenta o face pretul (sper).
                            Exista oferta generoasa pe Ali dar nu toate sunt performante si nu se pot conecta la mufa de CD-changer sau Aux din spatele HU. Acest Yatour vine cu microfon dedicat care are mufa jack de 3.5mm deci se poate folosi orice microfon electrodinamic sper. Din cate am avut, toate adaptoarele au avut probleme cu microfonul fiind prea putin sensibil sau captand tot zgomotul din jur mai putin vocea....
                            In privinta calitatii sunetului nu pun mare pret pentru ca sistemul este doar cel stock si oricum in masina numai auditii nu poti face

                            Comment

                            Working...
                            X