hondafan
CONDUCEREA COMPANIEI HONDA
Hiroyuki Yoshino (1998 - 2003)

Hiroyuki YoshinoNascut pe 2 noembrie 1939 in orasul Fukui din prefectura cu acelasi nume si absolvent in tehnica transportului aerian, Yoshino isi incepe cariera in cadrul companiei Honda in luna aprilie a anului 1963.
Acesta este unul din membrii echipei ai centrului de Cercetare si Dezvoltare ce avea sa aduca pe piata renumitul motor CVCC (motorul compus cu combustie controlata prin miscarea de rotatie). Acest motor a adus reputatie firmei japoneze, in special pe continentul nord-american.

La inceputul aniilor '80, Yoshino ocupa cea mai inalta pozitie a departamentului Cercetare si Dezvoltare din Japonia. Mai apoi ocupa acelasi rang dar in calitate de General Manager al fabricii din Suzuka (cea mai mare fabrica Honda din lume), un deceniu mai tarziu urmand a se dedica conducerii filialei americane, American Honda Motor Ltd. timp de patru ani.

Revine in 1992 in tara natala si pentru urmatorii doi ani este raspunzator de intreg sectorul automobilistic al firmei, dupa care petrece alti doi ani la conducerea intregii retele mondiale a departamentului Cercetare si Dezvoltare a firmei.

In iulie 1998 este ales presedinte al firmei, rol pe care il va implini cu succes daca se tine cont de faptul ca, la venirea sa pe acest post, numarul clientilor Honda la scara mondiala era de 10.000.000 iar la plecarea sa in iulie 2003 acesta avea sa fie de 15.000.000.
Printre meritele sale se numara acela de a fi creat doua noi zone independente de productie: Africa de Sud si China.

Demn de amintit este si faptul ca Yoshino este primul om la conducerea firmei care nu dispune de gene de motorsportiv, acesta nepetrecandu-si nici macar o zi in garajele circuitelor de viteza. Dar asta nu inseamna ca aceasta latura a firmei este neglijata ci doar ca in nici un caz nu este prioritara pe lista sa.
Tehnologia de varf si implicit pozitia de top intre concernele mondiale la diverse categorii sunt adevaratele provocari pe care si le asuma la venirea sa pe tron. Asa se face ca, sub conducerea sa, nume precum FCX sau ASIMO isi gasesc drumul in serie (redusa), acestea fiind produse inovatoare si declarate ca primordiale in domeniul lor.
Pe 23 Aprilie 2003 avea sa predea functia de presedinte al companiei urmasului sau, Takeo Fukui. Dupa retragerea sa de la carma companiei, avea sa ocupe pozitia de consilier al consiliului de administratie pana in 2008 alaturi de alte functii onorifice.
In 2001 Yoshino a fost inclus de catre publicatia Financial Times si compania de consultanta PricewaterhouseCoopers in topul celor mai buni si influenti manageri ai lumii, ocupand locul al IX-lea.
Pe 29 aprilie 2013 i s-a conferit Ordinul Soarelui Rasare cu Stea de Aur si Argint.
Hiroyuki Yoshino a incetat din viata pe data de 1 Aprilie 2022 la varsta de 82 de ani.

Inapoi

HONDAFAN 2004-2024