hondafan
CONDUCEREA COMPANIEI HONDA
Takeo Fujisawa (1949 - 1973)

Takeo Fujisawa

Takeo Fujisawa, cel mai mare fiu al lui Hideshiro si Yuki Fujisawa este nascut la 10 noembrie 1910 in orasul Bunkyo-ku (astazi zona centrala a metropolei Tokyo).

Copilaria si-o petrece in locurile natale, tot in acea perioada avand loc si devastatorul cutremur din toamna anului 1923. Compania parintilor sai da faliment ca urmare a cataclismului aniilor si fara sansa de a mai lucra in afacerea familiei, decide sa se angajeze in armata regala unde ramane pana in 1934, dupa care se angajeaza la fabrica producatoare de otel si produse laminate, luand practic locul intemeietorului acestei firme care fusese chemat pentru a-si absolvi stagiul militar.

In 1948, dupa teminarea razboiului, se reintoarce la Tokyo unde il intalneste pe Hiroshi Takeshima, prin intermediul caruia il cunoaste pe Soichiro Honda care era in cautarea unui expert in economie si management.

Prima intalnire dintre cei doi are loc in august 1949 in casa lui Takeshima. Abia acum se poate vorbi cu adevarat de compania Honda Motor Co. Ltd, chiar daca ea fusese infiintata cu aproape un an de zile in urma. Cei doi se simpatizeaza reciproc inca de la inceput si fara nici un secret sunt prezentate pe fata toate planurile firmei ajungandu-se la un comun acord: Honda insusi va detine 42% din actiunile firmei ce-i poarta numele, Fujisawa 30%, iar angajatii firmei restul de 28%.

In cel mai scurt timp, acest nou angajat al firmei avea sa atraga imense lichiditati, iar pentru aceasta abordeaza o strategie unica: convinge dealerii sa plateasca anticipat, asigurand astfel mereu o sursa de venit pentru investitiile firmei. Pe langa cei 400 de dealeri nationali contractati la inceputul "erei" sale, Fujisawa reuseste sa convinga o buna parte din cei 50.000 de dealeri de biciclete de pe tot teritoriul Japoniei sa vanda si biciclete motorizate marca Honda. Tot el este acela care prin ideiile sale ingenioase salveaza in mai multe randuri firma de la ruine in cursul aniilor "50.
Fujisawa a fost un foarte bun manager, un spirit inovator prin felul lui de a organiza si conduce afacerile, devenind inca de la inceput "omul potrivit la locul potrivit".

Se retrage de la conducerea companiei impreuna cu Soichiro Honda in octombrie 1973, ramanand insa membru in Consiliu de Administratie pentru urmatorii zece ani.
Dupa o viata petrecuta in lumea comertului, noua viata de pensionar avea sa si-o dedice tot cometrului dar celui cu antichitati, pasiunea sa culminand cu desfacerea pe piata a acestor produse prin propriul magazin.
Decedeaza la 30 Decembrie 1988 la varsta de 78 de ani in urma unui infarct miocardic.
La 24 ianuarie 1989, Takeo Fujisawa este numit post-mortem la gradul al patrulea si decorat cu Ordinul Soarelui Rasare, clasa a III-a.

Inapoi

HONDAFAN 2004-2023